Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE Criza se amplifică: Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 19 februarie 2022

Tensiunile s-au amplificat la granița Rusia-Ucraina sâmbătă, 19 februarie, zi în care se desfășoară și Conferința de Securitate de la München. Reprezentanții oficiali ai Rusiei nu participă la conferință. În schimb, la eveniment este prezent președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Armata Ucrainei a transmis că un soldat ucrainean a fost ucis în această dimineață în atacurile rebelilor. Între timp, separatiștii pro-ruși din din Doneţk și Lugansk au ordonat mobilizarea generală la arme, după ce ieri au anunțat că vor evacua populația civilă din zonă.

Main News transmite LIVE cele mai importante momente și declarații privind situația tensionată de la frontiera dintre cele două țări:

19:00 – NATO îşi închide temporar biroul din capitala ucraineană Kiev şi îşi mută trupele la Bruxelles şi Lviv, care se află la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia.

18:17 – Armata ucraineană a transmis că doi soldați au fost uciși și patru răniți în bombardamente ale separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, unde o recrudescență a violențelor în această săptămână a stârnit temeri că ar putea fi catalizatorul unei acțiuni militare rusești.

17:44 – Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean Denis Monastîrski în timpul deplasării sale pe linia de front din estul ţării, au constatat sâmbătă jurnalişti ai AFP, citați de Agerpres.

17:00Germania își îndeamnă cetățenii să plece imediat din Ucraina.

16:03 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, după o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Conferința de Securitate de la München, că ţara sa este acum pregătită mai bine pentru orice scenarii.

13:20 – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat la München că „dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO. Şi dacă vrea să împartă NATO, va obţine doar o alianţă şi mai unită”, relatează News.ro.

13:02 – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că „ne confruntăm cu o încercare flagrantă a Rusiei de a rescrie regulile sistemului nostru internațional”.

„Dar încă sperăm că pacea va prevala și că diplomația ne va duce acolo”, a punctat șefa CE, în cadrul Conferinței de Securitate de la München.

13:00 – Agenția de stat RIA Novosti a transmis că un obuz ar fi căzut în noaptea de vineri spre sâmbătă pe teritoriul Federației Ruse, la un kilometru de granița cu Ucraina, în regiunea Rostov pe Don.

12:50AFP relatează că un soldat ucrainean a fost ucis în confruntările cu rebelii susținuți de Moscova în estul separatist, anunță armata, în timp ce temerile că Rusia se pregătește să invadeze se amplifică.

12:47 – A fost declarată stare de urgență în regiunea rusă Rostov, care se învecinează cu Donbas și care va primi refugiați de aici. 100.000 de refugiați din Donbas sunt așteptați astăzi în Rostov, potrivit presei internaționale.

12:43 – Liderii separatiști susținuți de Rusia în estul Ucrainei, din Doneţk și Lugansk, au ordonat sâmbătă o mobilizare militară completă, la o zi după ce mai mulți civili, în special femei și copii, au fost evacuați în sudul Rusiei. Separatiștii pro-ruși au susținut că se așteaptă la un atac pe scară largă al armatei ucrainene.

12:31 – Armata ucraineană a raportat 19 bombardamente ale separatiștilor ruși efectuate sâmbătă dimineața, și 66 de încălcări ale încetării focului în ultimele 24 de ore. Aceștia au deschis focul asupra a peste 20 de aşezări, conform ministerului ucrainean al Apărării.

12:00 – Peste 40% dintre forțele ruse de la granița cu Ucraina sunt în poziție de atac, iar Moscova a început o campanie de destabilizare, a transmis un oficial american din domeniul Apărării, citat de Times of Israel.

Noi imagini capturate miercuri de satelitul comercial Maxar arată o creștere substanțială a numărului de elicoptere de atac rusești, în apropierea graniței cu Ucraina, conform BiziDay.

Foto: Captură YouTube/ BBC

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW