Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


340 de zile de război în Ucraina / Peste 66.500 de crime de război, documentate de autoritățile ucrainene

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Peste 66.500 de crime de război comise de trupele ruse în cele 340 de zile de invazie în Ucraina au fost documentate de anchetatorii ucraineni, potrivit unor date transmise de Parchetul General ucrainean. Ucraina are nevoie de rachete sol-sol lansate de sistemul ATACMS pentru a pune capăt „terorii ruse”, a pledat Volodîmîr Zelenski în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică. Între timp, Institute for the Study of War susține că armata rusă i-a înlocuit pe mercenarii Wagner „extenuați” care luptă în Bahmut cu o divizie de trupe ale forțelor armate pentru a continua ofensiva. Duminică, 29 ianuarie, se împlinesc 340 de zile ale invaziei ruse în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 340 a războiului din Ucraina:

17:35 – Un purtător de cuvânt al serviciilor de informații ale armatei ucrainene a vorbit despre șeful grupării de mercenari Wagner, Yevgeny Prigozhin, despre care a spus că nu este comandantul direct al trupelor de mercenari care luptă în Donbas, ci are mai degrabă o funcție „politică” și de a asigura finanțarea grupului.

17:27 – Ministerul britanic al Apărării a analizat mai multe informații lansate în Federația Rusă de către Ministerul rus al Educației, referitor la introducerea unui curs adresat liceenilor, prin care vor învăța să tragă cu arme de asalt AK, să folosească grenade și să aibă parte de pregătire militară.

Experții britanici susțin că inițiativa, care ar urma să intre în practică în septembrie, este o „evocare a Uniunii Sovietice”, având în vedere că astfel de cursuri au fost susținute în școli până în 1993.

16:44 – Autoritățile ruse din regiunea Kursk susțin că forțele ucrainene au lăsat 2 sate fără electricitate în urma unui atac lansat asupra regiunii de la granița cu Ucraina, notează Kyiv Independent.

15:30 – Imagini din regiunea Herson, unde forțele ruse au lovit un spital în urma unui atac cu rachete:

14:28 – Ministerul ucrainean al Apărării susține că va aloca 500 de milioane de dolari pe parcursul anului 2023 pentru achizițiile de drone.

Șeful statului major al Apărării din Ucraina susține că folosirea dronelor ar facilita avansarea mai rapidă în timpul acțiunilor ofensive, ar putea reduce potențialul de luptă al Rusiei și ar preveni trupele ruse să lanseze noi ofensive, notează Kyiv Independent.

12:40 – Ambasada Ucrainei la București susține că Legea minorităților naționale, care a stârnit mai multe critici la București, inclusiv din partea autorităților, este un „pas progresiv și semnificativ” în respectarea drepturilor minorităților naționale.

Cu părere de rău, chiar și în condițiile războiului pe scară largă al federației ruse împotriva Ucrainei, precum și a sprijinului puternic al Ucrainei din partea autorităților și a poporului român, se difusează mituri cu privire la statul, care apără cu prețul vieții cetățenilor săi independența, libertatea și democrația întregii Europe”, se arată în punctul de vedere al Ambasadei Ucrainei la București.

DETALII, AICI.

11:23 – Coreea de Nord dezminte faptul că furnizează armament Rusiei, după ce Statele Unite a acuzat-o că livrează obuze şi rachete grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în Războiul rus din Ucraina, relatează News.ro.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al casei Albe, John Kirby, a difuzat imagini ale spionajului american care surprind presupuse vagoane ruseşti care se întorc din Coreea de Nord încărcate cu echipament militar, inclusiv rachete, destinate Wagner.

11:20 – Cancelarul german Olaf Scholz și-ar dori să continue discuțiile cu Vladimir Putin, menționând că „e necesar să vorbim între noi” și că președintele Federației Ruse trebuie să pună capăt acestui război „teribil și lipsit de sens”, potrivit unei declarații acordate unei publicații germane.

11:10 – Cel mai probabil, armata rusă i-a înlocuit pe mercenarii Wagner „extenuați” care luptă în Bahmut cu o divizie de trupe ale forțelor armate pentru a continua ofensiva, se arată în analiza de duminică a think-thank-ului american Institute for the Study of War.

11:05 – Armata Ucrainei și grupul de mercenari Wagner susțin că au preluat controlul localității Blahodatne din Donetsk, notează The Guardian.

11:00 – Peste 66.500 de crime de război comise de trupele ruse în Ucraina au fost documentate de anchetatorii ucraineni, potrivit Kyiv Independent.

10:50 – Ucraina are nevoie de rachete sol-sol lansate de sistemul ATACMS pentru a pune capăt „terorii ruse”, a pledat Volodîmîr Zelenski în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, citat de Kyiv Independent.

Rachetele lansate de ATACMS pot lovi ținte de până la 300 de kilometri depărtare, dar SUA a refuzat până în prezent să furnizeze astfel de echipament militar.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina, pe zile:

Sursă foto: Kiev Independent / Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW