Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


321 de zile ale invaziei ruse în Ucraina | Orașul Soledar, punctul fierbinte din Donbas. Oficialii de la Moscova susțin că sunt în război cu NATO

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , , , , ,

Grupul de mercenari Wagner și Armata Federației Ruse au preluat controlul asupra unei părți importante a orașului Soledar, din Donetsk, în încercarea de a încercui trupele ucrainene din Bahmut, susține Ministerul britanic al Apărării în analiza de marți, 10 ianuarie. Despre luptele din Soledar a vorbit și președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, menționând că orașul a fost distrus până în punctul în care „nu mai există pereți”. În ciuda zecilor de mii de civili uciși, oficialii de la Moscova continuă să lanseze teza potrivit căreia Federația Rusă s-ar afla în război cu NATO, nu cu Ucraina. Este cea de-a 321-a zi a invaziei ruse din Ucraina.

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 321 a războiului din Ucraina: 

19:50 – Listele cu soldaţii ruşi ucişi în atacul din 1 ianuarie de la Makiivka, în estul Ucrainei, nu vor fi publicate, a declarat marţi un comisar militar, anunţă agenţia RIA Novosti, preluată de CNN.

19:29 – Autoproclamatele autorităţi din regiunea transnistreană s-au arătat deranjate de anunţul Ministerului Apărării din Republica Moldova privind recepţionarea unui lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei, relatează TV8.md.

DETALII AICI

19:08 – Generalul colonel Aleksandr Lapin, care anterior a fost şeful Districtului Militar Central, a fost numit şef al Statului Major General al Forţelor Terestre ale armatei ruse, a anunţat marţi agenţia de presă rusă TASS, care citează surse militare.

18:33 – Soldații ucraineni urmează să înceapă în Statele Unite antrenamentul pentru folosirea sistemului de rachete Patriot chiar de săptămâna viitoare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect.

16:35 – 86 de atacuri au fost lansate în ultimele 24 de ore de către trupele ruse asupra orașului Soledar, susțin trupele ucrainene, care menționează că tactica lor este de a-i obosi pe ruși, în așa fel încât aceștia să obțină o „victorie a la Pirus” (o victorie obținută cu un cost atât de mare, încât aproape echivalează cu o înfrângere).

15:53 – Uniunea Europeană ia în calcul să impună noi sancțiuni împotriva Belarusului, pentru ajutorul acordat Federației Ruse pe parcursul invaziei în Ucraina, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vom menține presiunea asupra Kremlinului cât timp e necesar cu un regim al sancțiunilor dur. Vom extinde sancțiunile către cei care susțin războiul Rusiei din punct de vedere militar, cum ar fi Belarus și Iran”, a spus von der Leyen, în timpul unei conferințe de presă susținută alături de șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Consiliului European, Charles Michel, citată de The Guardian.

15:11 – Ucraina este menționată în noua declarație NATO-UE, potrivit căreia războiul declanșat de Federația Rusă „violează dreptul internațional și principiile Cartei ONU”, „subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală” și „a exacerbat crizele alimentare și energetice, afectând miliarde de oameni de pe glob”.

Totodată, aliații și statele membre UE au condamnat „în cei mai puternici termeni posibili agresiunea Rusiei” și a cerut armatei lui Vladimir Putin să se retragă din țara vecină. Totodată, UE și NATO au reiterat că susțin dreptul Ucrainei la auto-apărare și la alegerea propriului destin.

DETALII, AICI.

11:03 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în timpul invaziei în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:44 – Nava rusă Gorshkov, care poate fi încărcată cu arme hipersonice, a participat la exerciții în Marea Norvegiei, relatează Reuters.

9:42 – Grupul de mercenari Wagner și Armata Federației Ruse au preluat controlul asupra unei părți importante a orașului Soledar, din Donetsk, în încercarea de a încercui trupele ucrainene din Bahmut, susține Ministerul britanic al Apărării în analiza zilnică.

Experții britanici mai arată că avansul spre Bahmut nu ar fi iminent, întrucât forțele ucrainene păstrează „linii defensive stabile și dețin controlul asupra rutelor de aprovizionare”.

Institute for the Study of War menționează că avansurile din Soledar sunt folosite de șeful grupării Wagner, Yevgheny Prigozhin, pentru a-și crește reputația.

9:40 – Volodîmîr Zelenski a vorbit în mesajul transmis luni seară despre luptele din Soledar și a spus că în orașul din Donbas „nu mai există pereți”.

Datorită rezistenței soldaților noștri de acolo, în Soledar, am obținut mai mult timp și putere crescută pentru Ucraina”, a fost mesajul de încurajare al președintelui ucrainean.

9:30 – Armata ucraineană susține că trupele ruse au declanșat o serie de ofensive din trei direcții: Bahmut, Avdiivka și Lîman, în Estul regiunii Donetsk.

9:20 – Șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nicolai Patrușev, susține că Federația Rusă nu se află în război cu Ucraina, ci cu NATO și Statele Unite ale Americii.

Nu putem avea ură pentru ucrainenii de rând”, a adăugat Patrușev, citat de Tass.

Reamintim că zeci de mii de civili și-au pierdut viața în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW