Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


285 de zile de război / Un nou val de atacuri aeriene lansate de Federația Rusă asupra Ucrainei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Luni, 5 decembrie, se împlinesc 285 de zile de când Vladimir Putin a declanșat invazia rusă în Ucraina. Experții occidentali se așteaptă ca luptele dintre forțele ruse și ucrainene să continue pe durata iernii, chiar dacă la un ritm mai scăzut față de primăvară. Parchetul general ucrainean susține că pe parcursul celor peste 9 luni de conflict militar au fost comise peste 51.000 de crime de război.

Tot luni intră în vigoare și plafonul de 60 de dolari/baril impus de Uniunea Europeană petrolului exportat pe mare din Federația Rusă.

Main News a transmis LIVEcele mai importante informații din ziua 285 a războiului din Ucraina: 

20:35 – Două baze aeriene situate centrul Federației Ruse au fost atacate cu drone ucrainene, relatează AFP. Ministerul rus al apărării susține că trei militari au murit.

20:31 – Poliţia spaniolă a interceptat încă trei scrisori-capcană care conţineau ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei din Madrid şi consulatelor acesteia din Barcelona şi Málaga, au declarat surse din poliţie apropiate anchetei, relatează The Guardian.

DETALII AICI

19:51 – Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că au interceptat peste 60 de rachete ruseşti în cursul zilei de luni, potrivit CNN.

16:19 – Ministerul de Interne din țara vecină a anunțat că polițiștii de frontieră au descoperit o rachetă într-o livadă din apropierea orașului Briceni, situat în nordul Republicii Moldova și la granița cu Ucraina.

DETALII AICI.

16:08 – Autoritățile ucrainene se așteaptă la cel puțin 3 valuri de atacuri aeriene lansate de Federația Rusă pe parcursul zilei de 5 decembrie.

16:06 – Moldelectrica a anunțat că există „perturbații” în sistemul de alimentare cu energie electrică al Republicii Moldova, după noile atacuri aeriene asupra Ucrainei.

De asemenea, pene de curent au fost înregistrate în Odessa, Mykolaiv, Zhytomyr, Sumî și Dnipropetrovsk.

14:34 – Volodîmîr Zelenski a fost desemnat personalitatea anului de către Financial Times. Președintele Ucrainei a transmis, într-un interviu acordat publicației, că este „mai mult responsabil decât curajos” și că urăște să dezamăgească oamenii.

14:18 – Sirenele de apărare antiaeriană răsună încă o dată în capitala Kiev și în alte regiuni din țară, după ce Federația Rusă a lansat un nou atac cu rachete, relatează presa ucraineană și The Guardian. Explozii au fost raportate în 5 oblast-uri ucrainene.

12:00 – O cisternă a explodat pe un aerodrom din apropierea Moscovei, relatează Kyiv Independent citând presa rusă. 3 persoane au fost ucise și alte 6 rănite.

10:27 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:25 – Numărul misiunilor conduse cu ajutorul aeronavelor tactice de luptă s-a „diminuat în mod semnificativ” în ultimele luni, susține Ministerul britanic al Apărării. Experții britanici arată că, în luna martie, erau conduse peste 300 de misiuni de acest tip pe zi, în timp ce în ultimele săptămâni au fost reduse la aproximativ zeci de misiuni pe zi.

9:20 – Regiunea Herson a fost bombardată de peste 46 de ori pe parcursul zilei de duminică, a transmis un consilier al președintelui ucrainean Volodîmîr Zelenski.

9:15 – Luptele între forțele ucrainene și forțele ruse ar urma să continue și pe durata iernii, la un ritm mai încet față de cel din primăvară, au transmis oficialii americani din domeniul apărării și securității și Institute for the Study of War, relatează The Guardian.

9:10 – Luni ar urma să intre în vigoare plafonul impus asupra prețului pe care Federația Rusă îl cele pentru petrolul exportat pe mare, la 60 de dolari/baril.

9:05 – Peste 51.000 de crime de război (51.161) care au avut loc pe parcursul invaziei au fost raportate de parchetul general al Ucrainei.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW