Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


232 de zile de război / Așa-zisele autorități ruse din Herson cer populației să se evacueze

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

O localitate din regiunea Kiev și orașul Mykolaiv au fost țintele atacurilor aeriene ale Federației Ruse de joi, 13 octombrie. Franța și Marea Britanie au anunțat că vor trimite sisteme de apărare antiaeriană în țara afectată de invazia rusă. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu Reccep Tayyip Erdogan, omologul turc, la un summit regional în Kazahstan. Este cea de-a 232-a zi a invaziei ruse în Ucraina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 232 a războiului din Ucraina:

19:48 – Orice atac nuclear al Rusiei în Ucraina ar antrena un răspuns militar al Occidentului „atât de puternic, încât armata rusă va fi aneantizată”, ameninţă joi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, relatează AFP.

18:32Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a anunțat începerea de săptămâna viitoare a unui exercițiu NATO de descurajare nucleară. Exercițiul „Steadfast Noon” are loc anual și este menit să prevină un atac asupra unei țări aliate.

Detalii aici.

17:32 – Rusia i-a convocat pe ambasadorii Germaniei, Danemarcei şi Suediei la Moscova cu privire la ancheta europeană a scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream în Marea Baltică, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de CNN.

16:40 – Guvernatorul orașului Belgorod, care se află lângă granița cu Ucraina, a acuzat că forțele ucrainene au lovit o clădire rezidențială din oraș în timpul unui atac aerian, notează AFP.

Consilierul prezidențial Mykhaylo Podolyak a respins acuzațiile și susține că ar fi vorba de o rachetă lansată de forțele ruse asupra unui oraș ucrainean de la graniță, dar care a eșuat și a lovit Belgorod, potrivit The Guardian.

16:20 – Așa-zisul guvernator rus al regiunii Herson le-a cerut cetățenilor din regiune să ia în considerare evacuarea și a cerut ajutor în acest sens din partea autorităților de la Moscova, relatează The Guardian.

De dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmitea că luptele din Sudul țării ar urma să ajungă și orașul Herson.

16:13 – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție prin care declară regimul din Rusia drept unul terorist, a transmis reprezentantul Ucrainei de la PACE, citat de Kyiv Independent.

15:07 – Vladimir Putin și Reccep Tayyip Erdogan au purtat o serie de discuții în Kazahstan, în cadrul cărora liderul de la Moscova a reluat propunerea de a transforma Turcia într-un hub regional de gaze, potrivit The Guardian.

Erdogan a apărat legăturile economice dintre Turcia și Federația Rusă.

13:52 – „Ajutăm Ucraina să reziste în teritoriul ei, nu să atace Rusia. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război și să respecte integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Emmanuel Macron, președintele Franței, pe Twitter.

Nu vrem un Război Mondial”, a subliniat liderul de la Elysee.

13:28 – Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan a început, relatează The Guardian.

13:25 – Procurorul general Gabriela Scutea a semnat un document prin care România devine parte a echipei comune ce anchetează crimele comise în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Echipa comună de anchetă a fost constituită pe 25 martie și din ea fac parte Lituania, Polonia, Ucraina, Letonia, Estonia și Slovacia, cu sprijinul Eurojust.

DETALII AICI.

13:24 – Ministerul britanic al Apărării a publicat o hartă actualizată a situației de pe frontul ucrainean:

11:41 –  Miniștrii Apărării din 14 state NATO, inclusiv din România, și reprezentantul Finlandei au semnat o scrisoare de intenție prin care își propun să dezvolte o inițiativă ce prevede achiziția în comun a sistemelor de apărare antiaeriană, pentru a întări sistemele integrate de apărare ale Alianței.

DETALII AICI.

11:25 – 2 persoane au fost rănite în urma unui atac aerian asupra regiunii Harkiv, potrivit Kyiv Independent.

9:43 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:40 – Ministerul britanic al Apărării se așteaptă ca luptele din sudul Ucrainei să ajungă în orașul Herson și transmite că forțele ruse din regiune ar urma să ia în calcul evacuarea civililor din oraș.

9:35 – Autoritățile ucrainene caută, în aceste momente, supraviețuitorii unui atac aerian asupra orașului Mykolaiv, notează The Guardian.

9:30 – Includerea Ucrainei în NATO ar însemna debutul celui de-al Treilea Război Mondial, a declarat adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, potrivit TASS.

9:25 – Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul Recep Tayyip Erdogan la un summit regional din Kazahstan.

9:20 – Regiunea Kiev a fost lovită joi de drone kamikaze, notează Kyiv Independent.

9:15 – 5 depozite de muniție din sudul Ucrainei au fost distruse de armata ucraineană, transmite Kyiv Independent. 36 de soldați ruși au fost uciși în timpul operațiunii, iar un tanc, 4 elicoptere, 2 blindate și 3 sisteme de artilerie au fost distruse.

9:10 – Marea Britanie și Franța vor trimite sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, potrivit The Guardian. Marea Britanie va trimite sisteme AMRAAM, în timp ce Emmanuel Macron nu a furnizat detalii suplimentare.

9:05 – Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, afică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.

DETALII AICI.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW