Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


176 de zile de război/ Rusia a avertizat că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 august 2022

Joi, 18 august, ziua 176 de război. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a acceptat invitația Ucrainei de a conduce o delegație la centrala nucleară din Zaporojie, după cum a menționat ministrul de externe Dmytro Kuleba. 

„Am subliniat urgența misiunii de a aborda amenințările la adresa securității nucleare cauzate de ostilitățile Rusiei”, a declarat el.

Centrala nucleară, care este ocupată de ruși, dar este condusă de personal ucrainean, s-a confruntat cu bombardamente intense de-a lungul războiului, ambele părți acuzându-se reciproc de atacuri.

Între timp, Rusia a avertizat că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie dacă Ucraina continuă să bombardeze instalația – o afirmație pe care Kievul a negat-o.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 176 a războiului din Ucraina:

20:50 – Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat vizita omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, la Liov, drept un „mesaj puternic de susţinere” a Ucrainei împotriva invaziei ruse, relatează AFP.

20:00 – Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, afirmă joi, la Liov, că Turcia susţine Ucraina şi trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul unui ”nou Cernobîl” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea, ocupată de Rusia, relatează AFP.

17:53 – Două avioane ruseşti de vânătoare au încălcat spaţiul aerian finaldez joi, acuză Ministerul finaldez al Apărării, în contextul în care această ţară nordică se află în plin proces de aderare, împreună cu Suedia, la NATO, din caiza Războiiului rus din Ucraina, relatează AFP.

17:00 – Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că trei avioane de vânătoare MiG-31 de mare altitudine, echipate cu rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul) au fost relocate în regiunea Kaliningrad, relatează Agerpres.

16:45 – Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a raportat că 12 civili au fost uciși și alți 20 au fost răniți în atacul cu rachete rusești asupra unei clădiri rezidențiale cu trei etaje din cartierul Saltivskyi din Harkov, în data de 17 august. Patru persoane au fost salvate de sub dărâmături, a precizat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Operațiunea de salvare continuă.

16:30 – Serhiy Prytula, un comediant, politician și voluntar ucrainean, a anunțat la 18 august că organizația sa caritabilă a cumpărat un satelit pentru forțele armate ucrainene. Organizația caritabilă a folosit cele 20 de milioane de dolari pe care ucrainenii le strânseseră din fonduri pentru achiziționarea a patru drone Bayraktar în luna iunie. Atunci, producătorul turc a refuzat să ia banii, oferind în schimb trei drone gratuit. Organizația caritabilă a lui Prytula a semnat un acord cu producătorul finlandez de microsateliți ICEYE, care va oferi Ucrainei acces la constelația sa de sateliți SAR, „permițând forțelor armate ucrainene să primească imagini radar prin satelit în locații critice cu o frecvență de revizitare ridicată”, a declarat organizația caritabilă.

16:13 – Cea de-a 25-a navă de marfă care transportă cereale a părăsit Ucraina în cadrul acordului cu Rusia, negociat de Turcia și de Națiunile Unite pentru deblocarea porturilor, relatează Agenția France-Presse. Nava, care ar trebui să ajungă în Egipt în câteva zile, a plecat în momentul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan și șeful ONU Antonio Guterres, care a fost cheia ajungerii la acest acord, se întruneau la Lviv pentru a se întâlni cu Volodymyr Zelenskiy.

16:00 – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit pe 18 august la Lviv, unde este așteptat să aibă o întâlnire bilaterală cu președintele Volodymyr Zelensky și apoi o întâlnire tripartită cu Zelensky și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat agenția turcă de stat Anadolu.

15:47 – În contextul în care tensiunile continuă să crească în jurul centralei nucleare din Zaporojie – cel mai mare reactor nuclear din Europa – oamenii de știință de la Institutul ucrainean de Hidrometeorologie au simulat răspândirea radiațiilor în cazul unui dezastru nuclear.

Oamenii de știință au constatat că, în condițiile meteorologice din ultimele zile, conținerile radioactive ar putea ajunge până în nordul Mării Baltice, lovind pe parcurs Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, precum și Belarus. Îndreptându-se spre vest, radiațiile ar putea ajunge și în Moldova, România, Serbia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

15:25 – O persoană a murit, iar alte două au fost rănite, într-un atac rusesc în Mykolaiv, un oraș din sudul Ucrainei, a declarat primarul din Mykolaiv, Oleksandr Sienkevych.

14:40 – Președintele Volodymyr Zelensky a sosit pe 18 august la Lviv, unde este așteptat să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru a discuta despre progresul exporturilor de cereale recent reluate, potrivit presei occidentale. Navele încărcate cu cereale au început să părăsească porturile ucrainene la 1 august, pentru prima dată de la invazia Rusiei, după ce Kievul și Moscova au semnat un acord susținut de Turcia și ONU pentru exportul de cereale.

14:07 – Patru persoane au fost ucise şi 20 rănite joi dimineaţă în bombardamentele armatei ruse împotriva oraşului ucrainean Harkov şi unei localităţi din apropiere.

13:38 – Obuze rusești au lovit din nou Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, atât ieri, cât și în această dimineață. În atacul din această dimineață, cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 18 au fost rănite, în timp ce ieri au fost ucise șapte persoane și 16 au fost rănite.

13:20 – 60% dintre ucraineni consideră că mass-media ar trebui să poată critica autoritățile. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în perioada 6-15 iulie, 32% dintre respondenți consideră că mass-media ar trebui să susțină agenda guvernului. În cadrul aceluiași sondaj, 60%, au susținut consolidarea controlului statului asupra informațiilor împărtășite pe internet. Sondajul nu a specificat la ce fel de informații se referea întrebarea.

12:53 – Estonia a fost afectată de atacuri cibernetice de amploare după ce a îndepărtat un monument de tancuri din epoca sovietică dintr-o regiune a cărei populație este predominant de etnie rusă, a precizat guvernul.

Grupul de hackeri ruși Killnet a revendicat atacul care a blocat accesul la peste 200 de instituții estoniene de stat și private.

Guvernul estonian a insistat că impactul atacului a fost limitat și a trecut „în mare parte neobservat”.

12:24 – Rusia a avertizat că ar putea închide centrala nucleară Zaporojie dacă Ucraina continuă să bombardeze instalația – o afirmație pe care Kievul a negat-o. Șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei a declarat că sistemele de sprijin de rezervă ale clădirii au fost avariate în timpul loviturilor.

În cazul unui accident, a adăugat Igor Kirillov, materialul radioactiv ar acoperi Polonia, Germania și Slovenia. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de orchestrarea atacurilor asupra centralei și ambele și-au respins reciproc acuzațiile.

11:55 – Statul Major General al Ucrainei a raportat la 18 august că Rusia a pierdut 44.300 de soldați în Ucraina, 1.889 de tancuri, 4.179 de vehicule blindate de luptă, 1.010 sisteme de artilerie, 265 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 136 de sisteme de apărare aeriană, 197 de elicoptere, 234 de avioane, 793 de drone și 15 bărci.

11:24 – Ucraina trebuie „să se pregătească pentru toate scenariile” în ce privește centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, a avertizat ministrul ucrainean de interne.

Zeci de lucrători ai serviciilor de urgență ucrainene, purtând măști de gaze și costume de protecție, au participat la un exercițiu de intervenție în caz de dezastru, pe fondul temerilor legate de un alt dezastru asemănător celui de la Cernobîl.

În cadrul exercițiilor, aceștia au exersat evacuarea răniților, scanarea radiațiilor și spălarea vehiculelor contaminate.

„Nimeni nu ar fi putut prezice că trupele rusești vor trage cu tancurile asupra reactoarelor nucleare. Este incredibil”, a declarat Denys Monastyrsky.

Atât timp cât centrala este controlată de Rusia, există „riscuri majore”, a adăugat ministrul.

10:43 – Rusia îl va numi pe primarul din Krasnodar în funcția de așa-zis „șef” al regiunii Harkov ocupate temporar. Propagandistul rus Vladimir Solovyov a afirmat că Rusia l-a numit pe primarul din Krasnodar, Andrey Alekseenko, pentru a controla părțile ocupate temporar din regiunea ucraineană Harkov.

10:25 – Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a raportat că forțele ruse au lansat rachete asupra Harkovului în noaptea de 17 spre 18 august, rănind cinci persoane, inclusiv un copil.

10:17 – Încă o navă încărcată cu porumb a părăsit portul ucrainean Chornomorsk, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Este prima dintre cele patru nave care au sosit astăzi în portul țării de la Marea Neagră și marchează a 25-a plecare cu cereale în cadrul unui acord de export negociat de ONU.

10:12 – Forțele rusești continuă asaltul asupra Harkovului. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a raportat că forțele ruse au lansat rachete asupra Harkovului în noaptea de 18 august, rănind cinci persoane, inclusiv un copil.

10:00 – O persoană a murit și 18 au fost rănite într-un atac asupra orașului Harkov. Guvernatorul regiunii Kharkiv, Oleh Syniehubov, a raportat că forțele rusești au atacat o clădire din districtul Slobidsky din Kharkiv în dimineața zilei de 18 august. Cel puțin o persoană a murit și 18 sunt rănite, inclusiv doi copii.

09:32 – Myanmar, țară aflată sub conducere militară, intenționează să importe benzină și păcură rusească pentru a atenua îngrijorările legate de aprovizionare și de creșterea prețurilor, a declarat un purtător de cuvânt al juntei, aceasta fiind cea mai recentă țară în curs de dezvoltare care face acest lucru pe fondul crizei energetice mondiale.

Țara din sud-estul Asiei a menținut relații de prietenie cu Rusia, iar Moscova caută noi clienți pentru energia sa în regiune, deoarece cea mai mare destinație a exporturilor sale, Europa, va impune un embargo asupra petrolului rusesc în etape în cursul acestui an.

„Am primit permisiunea de a importa benzină din Rusia”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei Zaw Min Tun, potrivit Reuters, în timpul unei conferințe de presă, adăugând că aceasta a fost favorizată pentru „calitatea și costul său scăzut”.

09:00 – 3 civili au fost uciși în atacurile rusești asupra regiunii Donețk în ultimele 24 de ore. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a anunțat că alte șase persoane au fost rănite în urma atacurilor asupra orașelor Avdiika și Kurakhivka, precum și asupra satului Netailove.

08:20 – Rusia a negat că forțele sale au avut arme grele desfășurate la centrala nucleară din Zaporojie.

08:00– Forțele rusești ar putea amâna „referendumul” simulat în părțile ocupate temporar din regiunea Kherson. Potrivit lui Iurii Sobolevskyi, adjunctul șefului Consiliului Oblastului Kherson, forțele ruse și-au exprimat dorința de a organiza „referendumul” simulat în Oblastul Kherson în același timp cu cel din Oblastul Donețk, după 11 septembrie. Sobolevskyi a declarat că acest lucru indică faptul că forțelor rusești le lipsește sprijinul publicului local.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW