Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Lista companiilor energetice din UE care au început să plătească gazul rusesc în ruble

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 mai 2022

În ultimele luni, companiile energetice cu sediul în UE s-au străduit să înțeleagă declarațiile vagi și uneori contradictorii de la Bruxelles cu privire la faptul dacă plata gazului rusesc în ruble constituie o încălcare a sancțiunilor impuse de Uniune Federației Ruse. Până acum, în trei țări membre ale UE au fost oprite livrările de gaz rusesc din cauza refuzului companiilor energetice de a se conforma unui decret rusesc emis la 31 martie, care prevede ca plățile pentru gaz din partea „țărilor neprietenoase” să fie efectuate prin intermediul a două conturi la Gazprombank din Rusia – unul în euro sau dolari și unul în ruble pentru o conversie valutară finală.

Dar tot mult mai multe companii energetice efectuează în mod voluntar plăți prin conturi bancare rusești. Toate insistă că aceste plăți sunt în conformitate cu sancțiunile UE, în contextul în care orientările Comisiei Europene au fost prea puțin clare, relatează Politico.

În orientările juridice preliminare trimise țărilor membre, Comisia a avertizat că metoda de plată a gazelor „ar putea duce la o încălcare” a sancțiunilor UE.

Însă, în aprilie, orientările publicate de Comisie le-au spus companiilor că sancțiunile UE „nu interzic deschiderea unui cont la Gazprombank”. Cu toate acestea, documentul sugera că cumpărătorii ar putea cere părții ruse „să își îndeplinească obligațiile contractuale în același mod ca înainte de adoptarea decretului”.

Astfel, țările au cerut informații mai precise, însă ghidul actualizat al Comisiei, publicat în aprilie, nu menționa dacă conturile în ruble ar încălca sancțiunile UE.

În cadrul unei reuniuni a diplomaților UE la mijlocul lunii mai, directorul general al Comisiei pentru energie, Ditte Juul-Jørgensen, le-a spus ambasadorilor că Comisia a sfătuit companiile să nu deschidă un cont în ruble – dar nu a spus că acest lucru ar fi o încălcare a sancțiunilor, potrivit unor surse citate de Politico. Ea a adăugat că, în cazul în care Gazprombank convertește euro sau dolari în ruble fără ca societatea din UE să solicite în mod explicit acest lucru, acțiunea ar putea să nu se încadreze în jurisdicția de aplicare a legii a Comisiei, au declarat persoanele care au participat la întâlnire.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat marți că nu poate „comenta detaliile discuțiilor cu statele membre”.

Guvernul rus a declarat că va publica o listă completă a companiilor străine care au deschis conturi în ruble la Gazprombank chiar în această săptămână.

Trei țări nu mai primesc gaz rusesc

Între timp, trei companii din țări UE au refuzat să plătească în ruble gazul rusesc.

PGNiG din Polonia: Compania a respins metoda de plată în ruble la 12 aprilie. Livrările au fost oprite în data de 27 aprilie. Poate intenta un proces pentru restabilirea aprovizionării în baza contractului.

Bulgargaz din Bulgaria: A refuzat plata conform procedurii obișnuite. Livrările au fost sistate în 27 aprilie.

Gasum din Finlanda: Guvernul finlandez a respins noua metodă de plată la 28 aprilie. Livrările au fost oprite la 21 mai.

Olanda, indecisă

În schimb, compania GasTerra din Olanda este indecisă. Compania parțial deținută de stat a refuzat să comenteze detaliile contractului cu Gazprom, dar a declarat, în data de 20 mai, că lipsa de claritate privind sancțiunile este „foarte enervantă” și că obligă compania „să ia în considerare în mod constant tot felul de scenarii”.

Marți, GasTerra a declarat pentru sursa citată că situația era încă neclară. De asemenea, guvernul a spus că nu poate pedepsi nicio decizie de a deschide un cont în ruble fără un mesaj clar de la Bruxelles că acest lucru încalcă sancțiunile.

„Olanda a cerut Comisiei să clarifice îndrumările privind partea de conturi în ruble”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Afacerilor Economice. „Este nevoie de mai multă claritate înainte de a putea pune în aplicare această chestiune specifică”.

Țările care au plătit prin Gazprombank

Aceste companii au continuat să plătească și să primească gaz rusesc, dar este posibil ca detaliile acordului lor cu furnizorul Gazprom – și dacă au deschis un cont în ruble – să nu fie publice.

MVM din Ungaria: „Noi plătim în euro, Gazprombank convertește euro, iar această sumă este plătită către Gazprom Export”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, în cadrul unei conferințe de presă la 11 aprilie. El a adăugat că un nou contract de gaze între CEE Energy, filiala MVM, și Gazprom Export din Rusia, semnat în septembrie, permite deja plăți în valută alternativă.

VNG din Germania: „Vom plăti suma facturată, care va continua să fie denominată în euro, în conturile de la Gazprombank în conformitate cu procedura planificată, astfel încât să se asigure plata la timp a furnizorului din partea noastră”, a declarat compania pe 9 mai. „De asemenea, presupunem că conversia în ruble nu va cauza dificultăți … deschiderea contului a decurs complet fără probleme”.

RWE din Germania: „Suntem pregătiți pentru plata în euro și am deschis un cont corespunzător. Prin urmare, acționăm în conformitate cu reglementările europene și germane”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei la 16 mai.

Uniper din Germania: „Uniper a deschis [un] cont la Gazprombank și a luat astfel măsurile necesare pentru o plată în euro în acest cont, conform contractului, în conformitate cu noul mecanism de plată”, a declarat președintele Klaus-Dieter Maubach la 18 mai.

Engie din Franța: „Engie a purtat discuții cu Gazprom cu privire la solicitarea Rusiei de a modifica schema de plată pentru furnizarea de gaze rusești. Grupul a luat măsurile necesare pentru a fi pregătit să își execute obligațiile de plată, atât timp cât respectă cadrul sancțiunilor europene”, a declarat compania la 17 mai.

Eni din Italia: „Eni a început procesul de deschidere a două (…) conturi (…) la Gazprom Bank, cu titlu de precauție (unul în euro și al doilea în ruble)”, a declarat compania la 17 mai.

OMV din Austria: „Am implementat acum un proces de plată conform sancțiunilor, care asigură că livrările de gaz pot fi plătite în timp util”, a declarat compania la 20 mai.

ČEZ din Republica Cehă: „Am efectuat plata în euro, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene. Nu vom comenta detaliile”, a declarat un purtător de cuvânt al ČEZ la 20 mai.

SPP din Slovacia: „Slovacia a plătit factura din aprilie în euro în conformitate cu contractul valabil … pe baza avizului UE conform căruia o astfel de plată nu reprezintă o încălcare sau o eludare a sancțiunilor”, a declarat Ministerul Economiei din această țară la 20 mai. Ministerul a declarat că o companie regională de gaze mai mică are, de asemenea, un contract cu Gazprom care a fost menținut.

Geoplin din Slovenia: Geoplin „a convenit cu partenerul rus asupra unei proceduri de plată care este în conformitate cu contractul și, în același timp, în cadrul măsurilor și recomandărilor instituțiilor UE”, a declarat directorul companiei, Vanja Lombar, pentru televiziunea slovenă la 20 mai.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *