Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Lipsa apei calde în Drumul Taberei, motiv de dispută / Ciprian Ciucu cere pornirea CAF de la CET Vest 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 mai 2022

De mai bine de o lună locuitorii din cartierul bucureștean Drumul Taberei, racordați la sistemul public de termoficare, au mari probleme în ceea ce privește apa caldă. Deși în ultima vreme situația s-a ameliorat ușor, apar în continuare situații în care apa este livrată „sub parametrii”, adică rece sau dezmorțită. 

Cu toate că Primăria Sectorului 6 nu are atribuții specifice în domeniul termoficării, plângerile repetate primite de la cetățeni l-au făcut pe primarul Ciprian Ciucu, cel care conduce și organizația București a PNL, să se intereseze de problemă.

Explicațiile primite de Ciucu de la Elcen și Termoenergetica:

  • „Există două sisteme care funcționează la ELCEN: (1) instalația de cogenerare, pe bază de gaz și (2) Cazan cu Apă Fierbinte (C.A.F. un cazan care face doar apă caldă, fără energie electrică). Primul (cogenerare) funcționează în mod normal și asigură funcționarea permanentă, întotdeauna iarna, pe el ne bazăm. Al doilea, C.A.F.-ul, funcționează când sunt avarii, revizii și ajută primul sistem iarna, când e foarte frig afară.
  • De ce a apărut problema din Drumul Taberei: s-a stricat compresorul de gaz și câteva piese adiacente ale primului sistem iar C.A.F.-ul nu a fost pornit deoarece PMB/Termoenergetica nu a solicitat acest lucru.
  • ELCEN a comandat piesele necesare (se fabrică în Italia) și niște piese din SUA (care acum sunt prin Belgia) și acestea vor fi livrate cam în cca. 3-4 săptămâni. Acestea se fac pe comandă, nu există pe stoc. Asamblarea va mai dura cca. 1 săptămână.
  • De ce Termoenergetica nu a dat comandă ELCEN pentru a porni C.A.F.-ul, fiind această avarie: deoarece, spun ei, există riscul să se strice, dată fiind situația proastă a rețelei și ar fi mult mai util să îl avem în iarnă. Folosirea lui creează riscuri pentru funcționarea ulterioară .Acum eu nu știu ce să zic că nu sunt specialist, dar… C.A.F.-ul a funcționat și în trecut”.

Extrem de nemulțumit de această situație, Ciucu a solicitat Termoenergetica să comande către Elcen pornirea CAF de la CET Vest. „Deja oamenii din Drumul Taberei au ajuns la limită cu răbdarea. Sau dacă nu o fac să explice riscurile (deși CAF-ul a funcționat fără mari probleme și în trecut, orice avarie generată de pornirea acestuia s-a remediat in 48 de ore)”, și-a argumentat Ciucu solicitarea.

Alimentarea se face de la CET Grozăvești

Într-un răspuns transmis la începutul lunii către Mainnews.ro, reprezentanții Termoenergetica au explicat că problema este legată de finalizarea sezonului de încălzire, pe 1 aprilie. De atunci, energia termică pentru cartierul Drumul Taberei nu a mai fost alimentat cu energie termică produsă de CET Vest, singurul modernizat din București, ci de CET Grozăvești.

Potrivit Termoenergetica, conductele prin care se face alimentarea sunt vechi de peste 35 ani, astfel că au apărut mai multe avarii.

„Iniţierea procedurilor de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatori, coroborată cu modificarea ariilor de alimentare cu agent termic au avut drept rezultat producerea consecutivă a mai multor avarii. Cartierul Drumul Taberei poate fi alimentat din CET Grozăvești pe conducta magistrală (DN 700) atât prin conductele amplasate pe bulevardul Iuliu Maniu, cât și prin rețeaua amplasată pe Bulevardul Geniului – Strada Răzoare. Este vorba de  conducte care au o vechime de peste 35 de ani. Funcționarea punctelor alimentate de către CTE Grozăvești a fost afectată de numeroase avarii, care au influențat în toată această perioadă în special punctele aflate la capătul rețelei de distribuție”, arată Termoenergetica.

Din avarie în avarie

Conform reprezentanților companiei, termenele anunțate în aplicație și pe site nu au putut fi respectate din simplul motiv că, după ce era remediată o avarie iar rețeaua încărcată, imediat apărea o altă avarie.

„Astfel, termenele anunțate inițial nu pot fi respectate, nu din cauza unei estimări eronate, ci din cauza stării de degradare a conductelor de termoficare, care fac aproape imposibilă această operațiune. Pe cale de consecință, repunerea efectivă a sistemului în funcțiune, este direct legată de starea generală a conductelor de termoficare. Concret, în majoritatea cazurilor, după terminarea lucrărilor pentru o avarie, la încărcarea conductei în vederea repornirii sistemului, apar noi avarii (spărturi), ceea ce are drept consecință prelungirea termenelor anunțate inițial”, arată Termoenergetica.

Reprezentanții companiei susțin că au lucrat la foc continuu în această perioadă pentru a „cârpi” conductele care datează din perioada comunistă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *