Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Limita de viteză pe drumurile expres ce vor fi construite în România va fi de 120 kilometri pe oră

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2022

Limita de viteză pe drumurile expres ce vor fi date în circulație în România va fi de 120 de kilometri pe oră, după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, 13 aprilie, un proiect de lege inițiat de deputații USR Cătălin Drulă și Ion Lazăr. Legea va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Proiectul a fost depus în luna octombrie a anului 2021 și modifică Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice „în sensul stabilirii unui regim diferențiat între drumurile expres și drumurile naționale europene”, potrivit unui comunicat USR.

În plus, potrivit proiectului de lege, pe drumurile expres va fi interzisă „circulația pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum si a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h”.

Alte activități interzise pe drumurile expres vor fi: Învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum si cortegiile.

Votul de astăzi a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș(…)Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi”, declară Cătălin Drulă, inițiator al legii și fost ministru al Transporturilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *