Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Ligia Deca, despre greva din învățământ: Am luat toate măsurile aflate în competenţa noastră

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 22 mai 2023 Etichete: , ,

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus luni, 22 mai, în timpul dezbaterilor din plenul Senatului, care urmează să voteze decizional proiectele legilor educației, că Ministerul de resort și-a arătat sprijinul pentru profesori printr-o serie de modificări aduse noilor legi. Aceste modificări includ acordarea unei prime pentru profesorii care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe țară, și alocarea de fonduri pentru decontarea navetei personalului din învățământ. „Revendicările cadrelor didactice au legătură cu grila de salarizare, aflată în legea salarizării, nu în legile Educației”, a mai precizat ministra.

Sistemul de învățământ românesc este paralizat luni, 22 mai, când peste 3 milioane de elevi și studenți nu desfășoară ore și cursuri, din cauza unei greve generale declanșată de principalele sindicate din educație pe termen nedeterminat. Principala revendicare a profesorilor o reprezintă majorarea salariilor. În același timp, Senatul urmează să voteze decizional legile educației.

„Învăţământul are parte, în mod cert, de tot sprijinul pe care societatea îl poate oferi. Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat încă o dată acest lucru. Ministerul Educaţiei s-a implicat, alături de alţi parteneri din Guvern, şi am luat toate măsurile aflate în competenţa noastră. Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanţii cadrelor didactice, inclusiv la cea de ieri de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru ca munca unui dascăl să fie apreciată şi susţinută aşa cum se cuvine”, a declarat Ligia Deca, citată de News.ro.

Între modificările prezentate de ministrul de resort se mai numără și reducerea normei didactice cu două ore pe săptămână pentru profesorii cu o vechime de peste 15 ani și grad didactic 1, fără scăderea salariului.

a menționat și că profesorii care se pensionează vor primi o primă echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii și inspectori vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare conform contractului colectiv de muncă din sectorul respectiv.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW