Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, avertisment către Macron privind ajutorul militar pentru Ucraina: „Nu va putea trimite trupe”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 iunie 2024 Etichete: , , , ,

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, a avertizat că, în cazul în care partidul său va câștiga alegerile legislative anticipate și va forma guvernul, președintele Emmanuel Macron nu va avea libertate deplină în domeniile politicii externe și apărării, împiedicându-l astfel să trimită trupe în Ucraina, informează EFE, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat publicației Le Telegramme și publicat joi, Le Pen a declarat că Jordan Bardella, candidatul partidului Adunarea Națională (Rassemblement National / RN/) pentru funcția de prim-ministru, va respecta atribuțiile instituționale ale președintelui și „nu intenționează să se certe cu Macron, dar a trasat linii roșii. În ceea ce privește Ucraina, președintele nu va putea trimite trupe”. Marine Le Pen, care a condus RN până acum doi ani, a reiterat acest punct.

„A fi comandant şef al armatei este un titlu onorific pentru preşedinte, întrucât premierul este cel care controlează resursele financiare”, declară lidera de facto a RN, într-o aluzie la faptul că elaborarea şi aprobarea bugetelor ţine de guvern.

În ultimele săptămâni, președintele Franței a intensificat retorica în sprijinul Ucrainei, sugerând posibilitatea de a trimite instructori militari francezi în Ucraina pentru a antrena trupele ucrainene. În prezent, aceste sesiuni de pregătire au loc predominant în Franța și Polonia. Partidul RN se opune trimiterii de personal militar, chiar și sub forma instructorilor, în Ucraina, argumentând că aceștia ar putea deveni ținte ale atacurilor rusești.

De asemenea, RN se împotrivește utilizării armelor furnizate de Franța de către ucraineni pentru a ataca teritoriul rus, susținând că trebuie evitată escaladarea conflictului, care ar putea implica Franța într-un război.

Conform sondajelor, extrema dreaptă, împreună cu aliații săi conservatori, este favorită în alegerile din 30 iunie (primul tur) și 7 iulie (al doilea tur). Principalul semn de întrebare rămâne dacă vor reuși să obțină majoritatea absolută în Adunarea Națională, condiție impusă de Bardella pentru a forma guvernul.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW