Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


USR: Comisarul european pentru Justiție avertizează că legile justiției nu trebuie să fie adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 septembrie 2022 Etichete: , ,

USR transmite miercuri, 21 septembrie, că a avut o întâlnire cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție. Oficialul european a transmis guvernanților români să nu grăbească adoptarea Legilor Justiției și să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

„Deputații USR Stelian Ion și Silviu Dehelean, împreună cu europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, au avut astăzi, la Bruxelles, o întâlnire cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, iar oficialul european avertizează că legile justiției nu trebuie să fie adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția”, transmite formațiunea condusă de Cătălin Drulă într-un comunicat de presă.

„Mesajul este foarte clar”

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a punctat că termenul stabilit în PNRR pentru adoptarea legilor este mijlocul anului viitor, astfel că există timp suficient pentru dezbateri.

„În urma acestor discuții avem un mesaj foarte clar pentru autoritățile de la București: nu grăbiți adoptarea legilor Justiției, așteptați avizul Comisiei de la Veneția! Este un mesaj fără dubiu. Avem timp, în PNRR este stabilit ca termen pentru acest jalon mijlocul anului viitor, avem răgaz să adoptăm niște legi care să fie și bune, să fie un plus pentru justiție. Nu există niciun calendar agreat de ministrul Cătălin Predoiu cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a trece pe repede-înainte aceste legi.

Acum patru ani, în Comisia Iordache, am dezbătut timp de mai multe luni. Acum, vor să grăbească doar pentru că li se pare favorabil contextul geopolitic și vor să adopte niște legi proaste, care pot pune în pericol toate eforturile de până acum”, a declarat acesta.

La rândul său, europarlamentarul Vlad Gheorghe a arătat că „mesajul comisarului european a fost unul foarte clar”. „Nu este un mesaj adresat numai României, este un mesaj transmis mai multor țări. Nu este niciun fel de grabă și de înțelegere cu Comisia Europeană, putem adopta legile justiției după ce vine avizul Comisiei de la Veneția”, a punctat acesta.

Context

Marți, 20 septembrie, legea pentru organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) -unda dintre Legile Justiției- a fost adoptată de Camera Deputaților, fiind trimisă Senatului, for decizional în acest caz.

La finalul votului, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a răspuns criticilor lansate de opoziție și a dat asigurări că proiectul a parcurs „toate etapele unei proceduri democratice” și că a fost discutat în mod „structurat, transparent și onest” cu partenerii europeni.

„Aceste legi tind să producă un echilibru în sistemul judiciar, e totul altceva. Echilibru înseamnă a împărți responsabilități (…) Am echilibrat secțiile prin perspectiva atribuțiilor, am stabilit care sunt competențele Inspecției Judiciare, am făcut tot ce puteam face pentru a asigura un CSM coerent. Faptul că aceste lucruri enervează, e garanția că suntem pe drumul cel bun”, a spus Cătălin Predoiu.

CITEȘTE AICI MAI MULTE UPDATE Una dintre legile justiției, adoptată de Camera Deputaților. Critici din USR și AUR: Vreți să faceți din justiție un monstru / Explicațiile ministrului Predoiu

Foto: USR

Comentarii