Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Legea prevenirii separării copilului de familie, anunțată de ministrul Familiei / Fost ministru USR: Budăi, Ciolacu, Boloș și restul tolomacilor – uitați aici model de comunicare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 august 2022

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat joi, 11 august, că a fost finalizată Legea prevenirii separării copilului de familie, proiect asumat de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce va fi finanțat cu 50 de milioane de euro.

Stabilim norme clare pentru intervenția autorităților în cazul copiilor și a familiilor în situații dificile. De asemenea, înființăm Observatorul Național al Copilului prin care identificăm și înregistrăm toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Ministrul susține că separarea copilului de familie este o decizie care ar trebui luată în ultimă instanță, după ce restul variantelor au fost epuizate.

Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părți: copil și familie. Acum, doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni această separare. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști. Cu ajutorul celor 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile în PNRR se va îmbunătăți totul! Autoritățile locale pot accesa fonduri pentru o rețea de 150 de centre de zi”, mai arată ministrul.

Potrivit noii Legi, în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă, din care vor face parte directorul școlii, polițistul de proximitate sau preotul, medicii de familie sau membri ai societății civile, a căror muncă va fi plătită cu 1% din salariul primarului pe ședință.

Totodată, fiecare copil care are nevoie de sprijin îl va primi, în funcție de necesitățile concrete, a mai adăugat ministrul.

Are nevoie de haine, primește haine. La fel în cazul alimentelor, sau dacă locuința are nevoie de reparații sau obiecte electrocasnice”, a transmis ministrul Familiei.

În plus, serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie vor fi finanțate în proporție de peste 50% de la bugetul de stat, în funcție de numărul copiilor înregistrați în Observatorul Național al Copilului.

Proiectul a fost pus în consultare publică, iar Gabriela Firea susține că, în maxim un an, va exista o imagine reală a situației copiilor din România.

Laude ironice din partea unui fost ministru USR

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în mandatul căruia a fost elaborat PNRR, a lăudat campania de comunicare a ministrului Familiei.

Budăi, Ciolacu, Boloș și restul tolomacilor – uitați aici model de comunicare: prezinți ceva ce există în PNRR, la care ai contribuit zero, ca fiind ceva frumos și în premieră și de care te ocupi. Și toată lumea te felicită că uite ce deștept ești și ce bine merge”, a scris Ghinea, pe Facebook.

Fostul ministru USR a menționat că Legea a fost discutată cu ONG-urile sociale în momentul în care a lucrat la redactarea PNRR.

Este ceva ce trebuia sa facem demult ca stat ca să limităm ca cei mici să ajungă în centrele sociale. Și de fapt PNRR lansează un pilot care dacă va funcționa ar trebui să devină politică a statului român (ca și cu programul de abandon școlar)”, a adăugat Ghinea.

Ghinea le-a mai transmis liderilor coaliției de guvernare să îi urmeze exemplul ministrului Familiei și să pună în aplicare proiectele din PNRR.

Le-am tot transmis tolomacilor ceva simplu: țara asta se va umple de plăcuțe cu ”finanțat din PNRR”, se vor da zeci de legi, vă puteți lăuda cu el, nu mai fiți tembeli cu opoziția cu orice preț la acest program de țară care e agreat și finanțat. Ei nu și nu! Nu se pricepe ea să guverneze nici vreun oraș sau vreun minister, dar Firea are instinct de comunicator”, a mai precizat Cristian Ghinea.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/legea-prevenirii-separarii-copilului-de-familie-anuntata-de-ministrul-familiei-fost-ministru-usr-budai-ciolacu-bolos-si-restul-tolomacilor-uitati-aici-model-de-comunicare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/legea-prevenirii-separarii-copilului-de-familie-anuntata-de-ministrul-familiei-fost-ministru-usr-budai-ciolacu-bolos-si-restul-tolomacilor-uitati-aici-model-de-comunicare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/legea-prevenirii-separarii-copilului-de-familie-anuntata-de-ministrul-familiei-fost-ministru-usr-budai-ciolacu-bolos-si-restul-tolomacilor-uitati-aici-model-de-comunicare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/legea-prevenirii-separarii-copilului-de-familie-anuntata-de-ministrul-familiei-fost-ministru-usr-budai-ciolacu-bolos-si-restul-tolomacilor-uitati-aici-model-de-comunicare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *