Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Legea pentru facilitarea referendumului lui Nicușor Dan a trecut de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 octombrie 2024

Proiectul de lege, iniţiat de PNL, privind organizarea referendumului local propus de Nicușor Dan odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale a primit aviz pozitiv în comisia juridică din Camera Deputaţilor, relatează News.ro. Inițiativa urmează să fie dezbătută şi în comisia de administraţie publică, înainte de a ajunge la vot în plen.

Consiliul General a aprobat, luni, cu 47 de voturi favorabile şi două voturi împotrivă pentru organizarea referendumului local propus de primarul Nicuşor Dan. Acesta ar urma să fie organizat în data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Consilierii generali au aprobat luni și întrebarea propusă de PSD legată de prevenția consumului de droguri în școli.

Cele trei întrebări la care bucureștenii sunt invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

3. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?.

Referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit legislației în vigoare, ar trebui organizate secții de votare separate, pentru care Primăria Capitalei ar trebui să cheltuie aproximativ 7 milioane de euro. În acest context, PNL a inițiat un amendament la OUG nr.29/2019, astfel încât votarea la referendum să se poată poată efectua în aceleași secții.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW