Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Legea „antițigănismului” a trecut tăcit de Senat/Ce presupune proiectul

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 3 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Conform proiectului, „prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani”.
Consiliul legislativ spune că „antițigănismul” este definit ca un  proiect similar cu antisemitismul și are la bază realități istorice specifice, clar determinate.

„Prevederi din proiect dublează reglementări din Ordonanța de urgență a Guvemului nr.31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar,
rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, mai precizează Consiliul Legislativ, care a dat un aviz pozitiv proiectului.

Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social, motivând că „măsurile propuse în cadrul inițiativei legislative creează o situație de discriminare pozitivă, că se ajunge la suprareglementare, fiind în vigoare OUG 31/2002 și că nu este dezirabil ca în cuprinsul unei legi să fie folosiți termeni peiorativi”.

De asemenea, Comisia juridică și cea pentru drepturile omului din Senat au adoptat un raport comun de respingere a inițiativei legislative.

Legea este organică, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Ce prevede proiectul de lege pentru „antițigănism”

  1. Cei care promovează în public idei sau doctrine antiţigăniste riscă pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani.  „Pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup”, se arată în proiect.
  2. Dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, nu constituie infracţiune.
  3. Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
  4. Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.
  5. Sunt considerate simboluri antiţigăniste drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.
  6. În categoria materialelor antiţigăniste intră imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

sursa foto:Inquam Photos /Alexandra Pandrea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW