Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul, nemulțumit de menționarea lui Putin în dezbaterea prezidențială dintre Trump și Harris

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 septembrie 2024 Etichete: , , ,

Kremlinul a transmis miercuri că este nemulțumit de felul în care numele președintelui Vladimir Putin a fost adus în discuție în cadrul dezbaterii prezidențiale din SUA dintre Kamala Harris și Donald Trump, îndemnând candidații să nu îl mai implice pe liderul rus în disputele lor politice, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut aceste declarații la o săptămână după ce Putin, într-o remarcă aparent menită să ironizeze, și-a exprimat o ușoară preferință pentru Harris față de Trump. Acest comentariu a determinat reacția Casei Albe, care i-a cerut lui Putin să nu se implice în alegerile din 5 noiembrie.

Peskov a declarat că Putin nu a urmărit direct dezbaterea de marți seară, dar a fost informat despre ea prin intermediul știrilor. „Desigur, am observat că ambii candidați l-au menționat pe președintele nostru și țara noastră. Este evident că SUA, indiferent de partidul din care provin candidații, mențin o atitudine negativă și ostilă față de Rusia”, a afirmat Peskov.

„Numele președintelui Putin este folosit ca un instrument politic în disputele interne ale Statelor Unite. Nu ne place acest lucru și sperăm că vor înceta să îl mai folosească în acest fel”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În timpul dezbaterii, Trump și Harris au avut schimburi tensionate pe tema lui Putin și a războiului din Ucraina.

Harris i-a spus lui Trump că Putin „l-ar mânca la prânz” și că liderul rus „ar fi deja în Kiev” dacă Trump ar fi președinte. Trump a replicat că prioritatea Statelor Unite ar trebui să fie „încheierea acestui război”, fără a specifica dacă își dorește victoria Ucrainei. El și-a reiterat promisiunea că, dacă va fi reales, va pune capăt conflictului înainte de a prelua oficial mandatul, fără a oferi detalii despre cum va realiza acest lucru. De asemenea, l-a criticat pe președintele Joe Biden pentru că nu a discutat telefonic cu Putin în ultimii doi ani.

Peskov a răspuns unei întrebări spunând că un simplu apel telefonic nu ar fi fost suficient pentru a opri conflictul. Ceea ce ar fi necesar, potrivit lui, este ca SUA să renunțe la politica de a folosi Ucraina „ca pe un pion în încercarea de a submina tot ce ține de Federația Rusă”.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW