Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul anunţă „semnale pozitive” după vizita lui Macron la Kiev

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 februarie 2022

Kremlinul a transmis miercuri. 9 februarie, că există „semnale pozitive” pentru rezolvarea conflictului de la granița Ucrainei cu Rusia, în urma unei întâlniri a liderilor francez și ucrainean, care s-a desfășurat la Kiev, relatează The Moscow Times

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit marți cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenski, în contextul temerilor legate de o posibilă invazie a rușilor în Ucraina.

„Au existat semnale pozitive că o soluție pentru Ucraina se poate baza doar pe îndeplinirea acordurilor de la Minsk”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la acordurile semnate în 2015 între Kiev și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

El a adăugat, totuși, că nu există niciun indiciu din partea lui Zelenski că autoritățile ucrainene sunt pregătite să facă „rapid” ceea ce „Kievul ar fi trebuit să facă de mult timp”. „Așadar, există semnale pozitive și există semnale mai puțin pozitive”, a apreciat Peskov.

La conferința de presă comună susținută cu Zelenski la Kiev, marți, Macron a declarat că „vede o cale pentru ameliorarea tensiunilor” de la graniță.

Atât Zelenski, cât și președintele rus Vladimir Putin, cu care Macron s-a întâlnit luni, au declarat că au rămas angajați față de acordurile de pace de la Minsk, a adăugat liderul francez.

Macron a fost primul lider occidental de top care s-a întâlnit cu Putin de la începutul crizei, în decembrie.

Context

Din punct de vedere diplomatic, tensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina au crescut treptat pe parcursul anului 2021. Informațiile prezentate de mass-media occidentală și de autoritățile de la Kiev arată că rușii au peste 100.000 de trupe la graniță, ce ar aștepta „undă verde” din partea Kremlin-ului pentru o invazie ce ar urma să vină undeva la începutul lunii februarie, în 2022.

Doar că în Ucraina, situația este diferită. Pentru cetățenii ucraineni, „primăvara rusă” din 2014, când Moscova a ocupat Crimeea și o parte din regiunile Donetsk (inclusiv orașul ce poartă numele regiunii) și Lugansk, a fost începutul unui război care încă e departe de a se fi terminat. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) raportează aproape zilnic încălcări ale armistițiului în Estul Ucrainei.

La finalul anului 2021, oficialii de la Moscova au publicat un set de cerințe pentru securitatea Europei, care ar urma să reintroducă regiunea în era sferelor de influență.

Deși Aliații au respins din start o parte dintre garanțiile cerute de Moscova, ce țin de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a statelor din Europa, SUA și Uniunea Europeană au acordat răspuns scris la toate cerințele Rusiei.

SUA a decis, la începutul săptămânii, că va trimite aproximativ 3.000 de trupe în România, Polonia și Germania. Astfel, 1.000 de militari care, în acest moment, se află în Germania, vor fi mutați în țara noastră, în „zilele următoare”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat desfășurarea de trupe americane, într-o conferință de presă.

„Este evident că nu sunt decizii care vizează detensionarea situației, ci, dimpotrivă, sunt acțiuni care duc la escaladarea tensiunii. Facem apel constant la omologii noștri americani să nu mai amplifice tensiunile pe continentul european. Din păcate, americanii continuă să facă acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *