Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis vorbește despre Avram Iancu, în timp ce dronele rusești zboară nestingherite prin România

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 septembrie 2024

După ce cel puțin o dronă militară a Federației Ruse a pătruns noaptea trecută în spațiul aerian al României, președintele Klaus Iohannis nu reacționat în niciun fel în legătură cu acest incident extrem de grav care s-ar fi putut solda cu pierderi de vieți omenești. În schimb, șeful statului și-a găsit timp pentru a transmite un mesaj la Serbările de la Țebea, dedicate aniversării a 200 ani de la nașterea lui Avram Iancu. 

„Îl omagiem astăzi, cu emoţie, pe Avram Iancu, una dintre cele mai proeminente figuri ale spiritului revoluţionar paşoptist şi un simbol al luptei pentru emanciparea naţională şi socială. Alături de celelalte figuri importante ale paşoptismului, precum Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu sau George Bariţiu, Avram Iancu a promovat valorile şi idealurile europene, care au stat la baza României moderne de astăzi, stat membru important al Uniunii Europene şi al NATO. Spiritul «Crăişorului Munţilor» a dăinuit peste timp şi continuă să inspire prin forţa, tenacitatea şi nobleţea idealurilor care au făcut din Avram Iancu cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania”, a arătat Klaus Iohannis, în mesajul transmis, duminică, la Serbările Naţionale Ţebea 2024 şi prezentat de către Mihai Şomordolea, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT.

Dronele rusești zboară nestingherite pe teritoriul României

Un grup de drone de atac Shahed rusești a violat noaptea trecută spațiul aerian al României, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Informația a fost confirmată parțial de către Ministerul Apărării, care a transmis că o dronă a fost reperată și urmărită de două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. O a doua dronă care ar fi pătruns în spațiul aerian al României este căutată în apropierea localității Periprava.

Conform oficialilor ucraineni, drona ar fi pătruns extrem de adânc pe teritoriul României, până în zona Sabangia, o localitate aflată pe malul lacului Razim. Ulterior, acești au a transmis că drona respectivă a zburat prin Vilkovo, localitate aflată în Ucraina, pe Dunăre, foarte aproape de Periprava și continuă să zboare peste apele de coastă ale Golfului Odesa.

Mesaje RO-Alert pentru locuitorii din Constanța și Tulcea

Ca urmare a atacului efectuat de către Armata rusă, autoritățile române au transmis mesaje de avertizare de tip RO-Alert pentru locuitorii din județele Constanța și Tulcea.

„În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul judeţelor Tulcea şi Constanţa după ce structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atacat al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniţei cu România.  Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea.

România combate rusești dronele cu comunicate

Singura reacție pe linie diplomatică până la această oră a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe care și-a reiterat protestul faţă de violarea spaţiului aerian al României. Numai că efectele unui astfel de protest, după cum am putut observa, sunt practic nule.

„În contextul identificării şi urmăririi de către sistemul de supraveghere radar, în dimineaţa zilei de 8 septembrie 2024, în proximitatea frontierei cu România, a unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, precum şi, respectiv, existând probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul naţional, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită categoric încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi reiterează condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale”, a precizat, duminică, MAE.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW