Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis și Andrzej Duda, după Summitul B9: Vrem o prezență NATO consolidată pe Flancul Estic

By Ana Teșcan , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 iunie 2022

Consolidarea prezenței NATO pe flancul Estic, prin dislocarea mai multor trupe în țările vecine și ajutorarea în continuare a Ucrainei au fost principalele subiecte abordate de șefii de stat ai formatului București 9 (B9), la reuniunea de vineri, 10 iunie, de la Palatul Cotroceni, conform declarațiilor de presă comune susținute de președintele României, Klaus Iohannis, și omologul său polonez, Andrzej Duda.

„Bucureștiul este cu noroc pentru noi, pentru că atunci când ne-am întâlnit în București în 2016 înainte de summitul NATO, tot ce am discutat și hotărât la București s-a aprobat la summitul de la Varșovia. Nădăjduim că lucrul acesta se va întâmpla și de data asta”, a spus Andrzej Duda la începutul declarației sale.

Potrivit celor doi șefi de stat, Formatul B9 dorește consolidarea prezenței NATO pe flancul Estic, prin integrarea Bulgariei și Slovaciei în cadrul Alianței, dar mai ales prin mărirea numărului de trupe dislocate în țările estice.

„Vrem să transformăm acest lucru într-o apărare avansată, nu doar o prezență avansată. Vrem ca grupurile de luptă să fie ridicate la nivel de brigadă, astfel încât numărul trupelor trimise să fie mult mai mare (…) asta înseamnă peste 3.000 de militari. Este ceva foarte semnificativ față de ce avem astăzi. Sperăm să vedem și o sporită prezență americană”, a declarat președintele Republicii Polone.

„Rezultatul pe care îl urmărim este o prezență NATO consolidată pe Flancul Estic, unitară și coerentă, robustă, credibilă și sutenabilă, în special la Marea Neagră, cea mai expusă amenințărilor Rusiei”, a spus, la rândul său, și Klaus Iohannis.

La reuniune s-a pus accent și pe nevoia de ajutorare în continuare a poporului ucrainean. Cu acest prilej, liderul de la Cotroceni a reiterat eforturile țării noastre, dar și pe cele ale Republicii Moldova de ajutorare a Ucrainei.

Alt subiect abordat a fost cel al consecințelor multiple pe care agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei le generează în lume, Iohannis menționând implicarea României în gestionarea crizei alimentare, având în vedere că țara noastră și-a pus la dispoziție infrastructura pentru exportarea grânelor ucrainene.

„Am subliniat importanța demersurilor pentru asigurarea securității alimentare, domeniu în care România deja oferă un sprijin consistent”, a mai transmis Iohannis.

Summitul Formatului B9 a fost organizat la invitația președintelui României și a președintelui Poloniei ca inițiatori ai formatului și s-a desfășurat cu prezența la București a celorlalți șefi de state din Formatul B9, adică  Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-si-andrzej-duda-au-sustinut-declaratii-de-presa-comune-duda-sper-sa-vedem-pacea-reinstalandu-se-in-partea-noastra-de-lume/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-si-andrzej-duda-au-sustinut-declaratii-de-presa-comune-duda-sper-sa-vedem-pacea-reinstalandu-se-in-partea-noastra-de-lume/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *