Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis reacționează la criza din Republia Moldova: Moțiunea de cenzură, un demers împotriva moldovenilor/Orban: Decizia ridică multe semne de întrebare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Klaus Iohannis a reacționat la criza actuală din Republica Moldova și spune că actul moțiunii de cenzură este un demers îndreptat împotriva intereselor țării și ale cetățenilor.

„Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, susține președintele României, într-o declarație de presă.

Klaus Iohannis susține că Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în doar cinci luni de la preluarea mandatului.

„În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova”, a mai afirmat șeful statului.

Conform președintelui Iohannis, România a lansat un apel către Republica Moldova pentru depășirea impasului politic în care țara se află.

„România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european”, a declarat Iohannis.

În încheiere, președintele României a spus că țara noastră va continua să sprijine Republica Moldova.

„În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, a conchis Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că Guvernul României va avea o mai „mică” disponibilitate de a colabora cu omologii moldoveni, în cazul în care nu vor fi pro europeni.

“Decizia de a da jos guvernul Maia Sandu ridică extrem de multe semne de întrebare privind evoluția ulterioară pro europeană a Republicii Moldova. Iar în ce ne privește, sigur, o să continuăm orice program de susținere a cetățenilor din Republica Moldova.

Dacă nu vom avea garanția investirii unui guvern pro european și a unui guvern  care să reprezinte interesele celor din Moldova disponibilitatea de cooperare cu un astfel de guvern va fi foarte mică.

Atrag atentia celor care au inițiat motiunea de cenzura că vom privi cu atenție orice pas care va fi făcut în Republica Moldova”, a declarat premierul Ludovic Orban.

sursa foto: Presidency

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *