Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, de ziua NATO în România: Rolul NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, mai important ca oricând

By Ana Teșcan , in Fara categorie , at 2 aprilie 2023 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, 2 aprilie, cu prilejul zile NATO, că, în contextul actual al războiului de agresiune purtat de Federația Rusă în Ucraina, Alianța își dovedește „caracterul indispensabil și relevanța absolută în planul securității, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României”.

România sărbătorește pe 2 aprilie 19 ani de când a devenit membru NATO și drapelul românesc a fost arborat alături de cele ale Aliaților la Cartierul General din Bruxelles. Totodată, duminică se împlinesc 74 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

„Rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, a valorilor democratice comune, a securității și a prosperității pentru membrii săi este mai important ca oricând.

România a demonstrat că este un membru valoros și responsabil al Alianței, atașat deplin principiilor și valorilor euroatlantice pe care le apără și le susține, precum și un important furnizor de securitate la nivel regional și aliat. Aceste angajamente ale României sunt dovedite de atitudinea și acțiunile noastre în actualul context de securitate”, a transmis șeful statului.

În mesaj, președintele a amintit de prezența trupelor aliate pe teritoriul țării noastre, disponibilizate la Cincu, sub comandă franceză.

„Prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. Structurile multinaționale operaționalizate, alături de prezența militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul țării noastre asigură o postură de descurajare și apărare eficientă și consolidată în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc Estic.

Apreciem în mod deosebit contribuțiile Aliaților noștri la securitatea României, acestea constituind o expresie clară și puternică a solidarității și a coeziunii aliate, precum și a capacității  de apărare a NATO”, a mai precizat Iohannis.

Totodată, președintele a amintit modul prin care România contribuie la apărarea colectivă, anume întărirea capacității de apărare națională prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare, consolidarea relațiilor transatlantice, precum și sprijinul pentru creșterea rezilienței partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

„Acum, când securitatea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, precum și a întregului spațiu euroatlantic se confruntă cu amenințări severe, este necesar să menținem solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să apărăm principiile și valorile democratice care susțin dezvoltarea societății noastre și care ne permit să construim un viitor prosper în pace și securitate. La mulți ani, NATO! La mulți ani, România!”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Presa americană: NATO ar fi putut face mai multe pentru România / Ce înseamnă țara noastră pe harta celei mai puternice alianţe militare din istorie

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW