Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis își anunță decizia privind candidatura la șefia NATO în ședința CSAT de mâine

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 iunie 2024 Etichete: ,

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, 19 iunie, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele Italiei, dacă îşi menţine candidatura la funcţia de secretar general al NATO, după ce Ungaria şi Slovacia şi-au anunţat susţinerea pentru Mark Rutte.

„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, a declarat şeful statului.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește joi, 20 iunie, la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, având pe agendă obiectivele României pentru summitul NATO din 2024 și analiza privind posibilitatea transferului unui sistem Patriot către Ucraina.

Iohannis și-ar putea anunța retragerea

Singurul contracandidat al lui Rutte a fost Klaus Iohannis. Președintele României și-a anunțat pe 12 martie intenția de a ocupa această funcție, într-un context în care zarurile păreau deja aruncate.

Trei luni mai târziu, șansele președintelui Iohannis par egale cu zero, în condițiile în care nu poate conta pe susținerea a niciunui lider NATO. Marile puteri, în frunte cu SUA, și-au anunțat susținerea pentru Rutte, iar în acest moment alegerea fostului premier olandez la șefia Alianței pare o simplă formalitate. Mai mult, presa olandeză speculează că președintele României ar urma să își anunțe retragerea din cursă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW