Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat Legea ce prevede instituirea Parchetului European în România

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 18 februarie 2021

Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea ce prevede instituirea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, în România.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 18 februarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (PL-x 671/02.11.2020”, a transmis Administrația Prezidențială.

În urmă cu o săptămână, Colegiul Parchetului European (EPPO) a validat cele 6 propuneri de procurori europeni transmise de Ministerul Justiției, după finalizarea procedurii de selecție din 29 ianuarie.

Este vorba despre patru magistrați care activează la DNA, respectiv Jean Uncheșelu, Ana Dana, Elena Grecu și Irina Constantin. Ceilalți doi sunt Cristina Dana Bunea, de la Parchetul General, și Bogdan Florin Munteanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Cine sunt cei șase procurori care vor activa la EPPO

Camelia-Elena Grecu a condus DNA ca interimar, după plecarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea parchetului. A candidat, la începutul anului 2020, pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Camelia Elena Grecu a fost procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, între 2009 și 2016.

Procurorul Grecu a mai candidat pentru funcția de procuror-șef al DNA și în 2018, când ministru al Justiției era Tudorel Toader.

Florin Bogdan Munteanu a fost șef al DNA Iași în perioada 2014-2018, dar în prezent activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Jean-Nicolae Uncheșelu este procurorul care i-a trimis în judecată pe Victor Ponta și pe Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Dana Manuela Ana este procuror în cadrul DNA, șefa Secției a 2-a de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din 15 mai 2020.

Irina Constantin are o vechime de 10 ani în magistratură.

Dana-Cristina Bunea este autorul mai multor cărți legate de drepturile omului.

Sursă foto: presidency.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW