Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a felicitat-o pe Ana Birchall: Am apreciat postura pentru independenţa justiției, nu pentru politruci

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 5 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a mulțumit Anei Birchall, în cadrul ceremoniei de predare-primire a mandatului la Ministerul Justiției, pentru activitatea desfășurată la MJ și a precizat că apreciază soluțiile critice în care a fost în contrasens cu PSD.

„Am constatat că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor, că au fost soluţii critice în care dvs ați fost în contrasens cu partidul care a dat acel guvern eșuat.

Am apreciat postura pentru independenţa justiției și nu pentru politrucii care au încercat să subjuge sistemul de justiție”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului i-a transmis un mesai și noului ministru, Cătălin Predoiu:

„Aveți o sarcină dificilă. Legile justiției au fost masacrate de fosta majoritate toxică, trebuie reluată discuția, așa cum trebuia, cu profesioniștii, cu forurile partenere, GRECO, Comisia Europeană, politicienii de bună-credință. Modificările bune să fie lăsate, iar cele eronate să fie corectate.

Vă revine sarcina să veniți cu o gândire în domeniul codurilor, e clar că se așteaptă punerea în acord cu deciziile CCR”.

Ana Birchall: Plec din Ministerul Justiției cu fruntea sus

Ana Birchall a prezentat un bilanț la final de mandat. Fostul ministru al Justiției a declarat că pleacă mulțumită de la Minister, după 6 luni intense „deloc ușoare”.

„Astăzi plec din Ministerul Justiției cu fruntea sus. Așa cum am spus încă de la preluarea funcției de data de 25 aprilie 2019, am gestionat agenda Ministerului cu echilibru, seriozitate și profesionalism, alături de colegele și colegii mei din Ministerul Justiției, cu conștiința faptului că am acționat întotdeauna cu onestitate și bune credință. Au fost 6 luni intense, o perioadă deloc ușoară, de multe ori simțind că Ministerul Justiției s-a aflat sub asediu, fiind ținta unor diverse interese.

Dar în toată această perioadă mi-am respectat jurământul depus cu mâna pe Biblie și pe Constituție, asigurând domnia legii și respectul față de lege și singurul interes care m-a călăuzit și care ne-a călăuzit pe noi în această perioadă a fost recâștigarea încrederii românilor în actul de Justiție, în domnia legii, pentru că pe lângă activitatea curentă privind asigurarea bunei funcționări a Ministerului, un obiectiv important pe care ni l-am propus a fost recâștigarea încrederii românilor actul de justiție”, a spus Ana Birchall.

Ana Birchall a precizat că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în domeniul Justiției, a înregistrat rezultate foarte bune.

„Deși bugetul nu a fost neapărat unul generos, am asigurat o serie de proiecte prioritare pentru sistemul judiciar, fondurile pentru informatizarea instanțelor și a parchetelor precum și dotarea cu echipamente de idee de ultimă generație în condițiile în care informatizarea instanțelor nu a mai fost realizată de 10 ani de zile. Astfel toate cele 15 Curți de Apel, inclusiv toate tribunalele și judecătoriile arondate, precum și Ministerul Justiției vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, cu termen de finalizare 5 decembrie 2019”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

Predoiu: Nu poți să faci dreptate dacă nu ești bântuit de spiritul dreptății

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că este conștient de așteptările pe care le au cetățenii, președintele și premierul de la Ministerul Justiției.

„Sunt conştient de aşteptările pe care cetăţenii, pe care dumneavoastră domnule preşedinte, domnule prim-ministru le aveţi de la noi, de la Ministerul Justiţiei, un minister pe care l-am respectat ş îl respect pentru profesionalismul său. (…) Aş vrea să rezum în vorbele unui mare profesor de drept, care spune că nu poţi să faci dreptate dacă nu eşti bântuit de spiritul dreptăţii, dacă nu eşti bântuit de spiritul Justiţiei. Pentru mine, sper că pentru toţi magistraţii din România, asta ar trebui să însemne profesionalism, meritocraţie şi conştiinţa faptului că nu există Justiţie de dragul Justiţiei. Se face Justiţie pentru cetăţeni. Şi cred că asta ar trebui să fie preocuparea tuturor”, a declarat Predoiu.

Foto: Agerpres

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com