Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis convoacă ședință CSAT săptămâna viitoare pentru a discuta despre sistemul Patriot cerut de Ucraina

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 iunie 2024 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va convoca joia viitoare, 20 iunie, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a discuta despre sistemul Patriot solicitat de Ucraina din partea României.

„Problema este de actualitate cu siguranţă şi eu voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta această chestiune”, a spus preşedintele Iohannis, întrebat despre subiect, marţi, 11 iunie, la Riga, după Summitul B9.

Subiectul cedării unui sistem Patriot către Ucraina a fost lansat de președintele Klaus Iohannis, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană avansate în Ucraina. Este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și am fost întrebați și noi. Și președinte Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta înseamnă că va trebui să discutăm în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.

Al doilea sistem Patriot al României va fi operaționalizat în curând, odată ce se finalizează exercițiul Rammstein Legacy de la Capul Midia ce vizează eficientizarea apărării aeriene și antirachetă (Integrated Air and Missile Defense – IAMD) și care se va încheia pe 14 iunie.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW