Wednesday, January 19, 2022
Jurnalism corect


Judecătorii CCR se solidarizează cu colegii din Republica Moldova, după atacul majorității pro-ruse din Parlament

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 27 aprilie 2021

Judecătorii Curții Constituționale a României au transmis, marți, un mesaj de solidaritate cu colegii din Republica Moldova, după tentativa majorității parlamentare formată strânsă în jurul formațiunii pro-ruse PSRM.

„Curtea Constituțională a României urmărește cu îngrijorare evoluția evenimentelor care vizează Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Ne exprimăm deplina solidaritate și empatie față de colegii noștri, membri ai Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Dezaprobăm atacurile concertate la adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova și criza constituțională creată în Republica Moldova, ce urmărește a anihila eforturile de a construi, menține și consolida o democrație autentică.

A îndemna la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale echivalează, fără echivoc, cu a instiga la nerespectarea legii, a statului de drept, a anula însăși esența democrației.

Supremația și prevalența Constituției sunt idealuri comune ce-și găsesc izvorul în istoria noastră comună dar și în viitorul nostru european.

De la înființarea sa prin Constituția din 1994, Curtea Constituțională a Republicii Moldova și-a câștigat o bună reputație internațională care a și justificat alegerea sa pentru exercitarea președinției Conferinței Curților Constituționale europene, pentru un mandat de 3 ani (2021-2024), organism care numără 41 de instanțe de jurisdicție constituțională. Aceasta a însemnat o nouă confirmare europeană de care suntem mândri, fiind expresia unui veritabil constituționalism european.

Este elocvent în acest sens să reamintim evenimentele internaționale găzduite de Curtea Constituțională a Republicii Moldova, cu tematică constituțională, varietatea și actualitatea subiectelor discutate care au cunoscut un ecou pozitiv, o deplină și binemeritată recunoaștere și susținere internațională.

Pășim și vom parcurge împreună drumul ce se dovedește a fi și pentru noi uneori anevoios, în dificila sarcină de a valida și consolida democrația constituțională și statul de drept”, se arată în comunicatul CCR.

Context

Majoritatea parlamentară din Republica Moldova, formată din Partidul Socialiștilor, al fostului președinte Igor Dodon, Partidul Șor, înființat de oligarhul fugar Ilan Șor, și transfugi din Partidul Democrat, fostul partid al lui Vlad Plahotniuc, a încercat vineri să preia abuziv controlul Curții Constituționale printr-o manevră orchestrată în Parlament. Deputații au declarat drept ilegală hotărârea privind numirea Domnicăi Manole, actualul președinte al Curții, iar în locul său l-au desemnat pe Boris Lupașcu.

În final, judecătorii Curții Constituțională s-au reunit marți și au declarat drept neconstituționale cele două hotărâri ale Parlamentului. În aceeași ședință a fost declarată neconstituțională și legea promovată de Igor Dodon, după pierderea funcției de șef al statului, prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost trecut din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *