Saturday, March 6, 2021
Jurnalism corect


Judecătoarea care a respins arestarea unui violator pe motiv că „faptele nu au generat rumoare socială”, suspendată până la încheierea cercetării disciplinare

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 22 februarie 2021

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcție până la încheierea cercetării a judecătoarei Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, cea care a motivat plasarea în arest la domiciliu a unui bărbat acuzat că a sechestrat și violat o fetiță de 13 ani, prin faptul că faptele nu ar fi de o gravitate atât de mare cât să fi generat reacție din partea societății civile.

„Cu majoritate, admite sesizarea din oficiu. În temeiul dispoziţiilor art.52 alin.(1) teza a-II-a din Legea nr.317/2004 republicată, din oficiu, dispune suspendarea din funcţie a doamnei Cristina Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila până la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrarii Inspecţiei Judiciare nr.21-568. Cu majoritate, în temeiul dispoziţiilor art.481 alin.(1) din Legea nr.317/2004 republicată stabileşte un termen de 5 zile pentru efectuarea verficărilor prealabile în lucrarea nr. 21-568.Cu opinie separată în sensul respingerii sesizării din oficiu privind suspendarea din funcţie a doamnei Cristina Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila în temeiul art.52 alin.(1) teza a-II-a din Legea nr.317/2004 republicată, ca inadmisibilă. Cu opinie separată în sensul respingerii reducerii, din oficiu, a termenului de efectuare a verificărilor prealabile în lucrarea Inspecţiei Judiciare nr. 21-568”, se arată în decizia CSM.

În funcție de concluziile Inspecției Judiciare, judecătoarea ar putea fi sancționată cu reducerea salariului sau chiar cu excluderea din magistratură.

Context

Judecătoarea Cristina Coarnă a explicat plasarea în arest la domiciliu a lui Gheorghe Dima, suspectat că a ținut captivă timp de 8 luni și a violat o fată de 13 ani, cum că faptele bărbatului nu ar fi de o gravitate atât de mare cât să fi generat reacție din partea societății civile, potrivit motivării Tribunalului Brăila, instanța care a întors decizia judecătoarei.

În plus, judecătoarea Coarnă a susținut că măsura arestului preventiv nu se justifică în acest caz deoarece nu ar mai exista temei de luare a unei măsuri preventive pentru fapte extrem de grave precum genocid, atentat terorist, omor calificat , crime împotriva umanității.

„În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă , dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat , crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, se arată în motivarea Tribunalului Brăila, instanța care a decis arestarea lui Gheorghe Dima.

Potrivit Adevărul, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila l-a trimis în judecată pe Gheorghe Dima pentru viol şi lipsire de libertate. Instanţa a stabilit legalitatea actelor de urmărire efectuate şi a probelor administrate şi urmează să stabilească data începerii procesului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW