Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Josep Borrell: „Foametea este folosită ca armă în Gaza”. Lipsa ajutoarelor, „un dezastru făcut de om”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 martie 2024 Etichete: , , ,

ONU a semnalat că aproximativ un sfert din populația din Gaza se află în pragul foametei, iar Josep Borrell, șeful diplomației UE, a acuzat că foametea este folosită ca armă de război în Gaza și a descris lipsa ajutoarelor ca fiind un dezastru „făcut de om”, relatează BBC.

În ciuda faptului că o navă spaniolă cu alimente a pornit din Cipru către Gaza, ONU consideră că aceasta nu poate compensa lipsa livrărilor de ajutoare pe cale terestră. Între timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va intensifica războiul printr-o ofensivă în sudul Gazei. Cu toate acestea, agențiile de ajutor susțin că cea mai rapidă și eficientă modalitate de a furniza ajutor în teritoriu este prin transportul terestru, însă restricțiile impuse de Israel permit o cantitate infimă din necesar să ajungă la oamenii din enclava palestiniană.

Israelul susține că nu este responsabil pentru lipsa alimentelor din Gaza, deoarece permite ajutorul prin două puncte de trecere din sud. Cu toate acestea, Josep Borrell a declarat marți la Consiliul de Securitate al ONU că criza umanitară din teritoriu este rezultatul direct al lipsei de rute terestre viabile.

„Ne confruntăm acum cu o populație care luptă pentru propria supraviețuire”, a spus el. „Asistența umanitară trebuie să ajungă în Gaza, iar Uniunea Europeană lucrează cât poate pentru a o face posibilă. Criza umanitară este] creată de om și când căutăm modalități alternative de a oferi sprijin pe mare, pe calea aerului, trebuie să ne reamintim [nouă înșine] că trebuie să o facem, deoarece modul natural de a oferi sprijin prin drumuri este închis artificial. Înfometarea este folosită ca armă de război și atunci când am condamnat acest lucru care se întâmplă în Ucraina, trebuie să folosim aceleași cuvinte pentru ceea ce se întâmplă în Gaza”, spune Borrell.

Comentariile sale vin după ce ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de oameni din Gaza – un sfert din populație – sunt la un pas de foamete.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW