Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Joe Biden i-a dat un ultimatum lui Benjamin Netanyahu: să protejeze civilii din Gaza, altfel Washingtonul reduce sprijinul acordat

By Preda Maria , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 5 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Președintele american Joe Biden i-a dat joi un ultimatum premierului israelian Benjamin Netanyahu: să protejeze civilii palestinieni din Gaza și lucrătorii umanitari. Altfel, Washingtonul ar putea reduce sprijinul acordat Israelului în războiul împotriva militanților Hamas, notează Reuters.

Mesajul lui Joe Biden vine după luni de apeluri din partea SUA pentru ca Israelul să își schimbe tacticile militare care au ucis zeci de mii de palestinieni, urmat unui atac israelian care a ucis șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen (WCK) și a declanșat o revoltă globală.

Israelul a recunoscut că atacul a fost o greșeală.

Casa Albă nu a precizat exact care sunt măsurile pe care Netanyahu trebuie să le ia și nici ce va face în caz contrar, transmite sursa citată.

Analiștii au spus că amenințarea implicită a fost aceea de a încetini transferurile de arme americane de către Israel sau de a tempera sprijinul american la ONU.

Descriing apelul lor, Casa Albă a declarat că Biden a cerut Israelului „să anunțe și să pună în aplicare o serie de măsuri specifice, concrete și măsurabile pentru a aborda răul civililor, suferința umanitară și siguranța lucrărilor umanitari”.

El a precizat clar că politica SUA în ceea ce privește Gaza va fi determinată de evaluarea noastră privind acțiunile imediate ale Israelului cu privire la acești pași”, a adăugat Casa Albă într-o declarație, conform sursei citate.

Războiul din Fâșia Gaza a început după ce atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului a ucis 1.200 de persoane, potrivit bilanțului israelian, ceea ce a provocat o invazie israeliană care a distrus o mare parte din teritoriul dens populat și a strămutat majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori.

Peste 33.000 de palestinieni au murit, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, guvernat de Hamas, dintre care majoritatea erau femei și copii. Israelul acuză Hamas că folosește civilii ca scuturi umane.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW