Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Israel și Hamas au ajuns la un acord: armistițiu de 4 zile și eliberarea a zeci de ostatici

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Israelul și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pentru o perioadă de patru zile. În cadrul acestui acord, gruparea palestiniană se angajează să elibereze mai mulți ostatici capturați la data de 7 octombrie, conform anunțului făcut de ambele părți, relatează news.ro.

Conform Reuters, miercuri, Guvernul israelian și Hamas au convenit asupra unei încetări a ostilităților pentru o perioadă de patru zile. Aceasta va permite eliberarea a 50 de ostatici ținuți în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni deținuți în Israel, precum și facilitarea intrării ajutorului umanitar în enclava asediată. Oficiali din Qatar, care au mediat negocierile, împreună cu reprezentanți din SUA, Israel și Hamas, au indicat de câteva zile că un acord este iminent.

Hamas este de acord să elibereze ostatici

Se estimează că Hamas deține peste 200 de ostatici, capturați în timpul atacurilor lansate în Israel la 7 octombrie, care au rezultat în moartea a 1.200 de persoane conform bilanțului israelian. Potrivit unei declarații a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu, 50 de femei și copii vor fi eliberați în decurs de patru zile, perioadă în care va exista o încetare a ostilităților. Premierul a menționat că pentru fiecare grup suplimentar de 10 ostatici eliberați, perioada de pauză se va prelungi cu o zi, fără a face referire la eliberarea prizonierilor palestinieni în schimb.

„Guvernul Israelului s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toţi ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată în declaraţie, publicată după ore de deliberări care au fost închise presei.

Hamas a afirmat că cei 50 de ostatici vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni care sunt în detenție în închisorile israeliene. De asemenea, în cadrul acordului de încetare a ostilităților, se va permite intrarea în Gaza a sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale și de combustibil, conform declarației făcute de Hamas.

Această încetare a ostilităților reprezintă primul acord după un conflict în care bombardamentele israeliene au devastat zone extinse din Gaza, controlată de Hamas, provocând moartea a 13.300 de civili în această enclavă dens populată și lăsând aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori fără adăpost, conform autorităților din Gaza.

Înainte de a se întâlni cu întregul său guvern, Benjamin Netanyahu s-a consultat marți cu cabinetul său de război și cu cabinetul mai larg de securitate națională în legătură cu acest acord. Înainte de anunțarea acordului, Netanyahu a menționat că intervenția președintelui american Joe Biden a contribuit la îmbunătățirea acordului provizoriu, extinzând numărul de ostatici și limitând concesiile.

Comentarii