Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iranul a atacat Israelul cu sute de drone și rafale rachete/ Reacții internaționale

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Iranul a lansat drone explozive și a tras rachete asupra Israelului sâmbătă târziu, în primul său atac direct asupra teritoriului israelian. Atacul de represalii a ridicat amenințarea unui conflict regional mai amplu. Statele Unite au promis o susținere „de fier” pentru Israel, relatează Reuters.

S-au auzit sirene și sunete puternice și îndepărtate de la ceea ce presa locală a numit interceptări aeriene ale dronelor explozive. Președintele Joe Biden a promis că va convoca o reuniune a liderilor G7 pentru a coordona un răspuns diplomatic.

Pe fondul riscurilor tot mai mari de extindere a unui război regional, Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că SUA se va opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului. Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească pentru a condamna atacul Iranului. Iranul a lansat zeci de rachete asupra Israelului, majoritatea interceptate în afara granițelor israeliene.

Instalația militară israeliană a suferit pagube ușoare. Armata israeliană și-a revizuit alerta, semnalând sfârșitul amenințării. Israelul pregătește un „răspuns semnificativ” la acest atac.

Iranul a promis represalii pentru ceea ce a numit un atac israelian asupra consulatului său din Damasc, în urma căruia au fost uciși șapte ofițeri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.

„În cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a declarat misiunea iraniană la ONU, avertizând SUA să „stea departe”. Cu toate acestea, a mai spus că Iranul „consideră acum că problema este încheiată”.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că America nu urmărește un conflict cu Iranul, dar că nu va ezita să acționeze pentru a proteja forțele americane și pentru a sprijini apărarea Israelului.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat atacul Iranului, declarându-se „profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni”.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat pe aplicația de socializare Telegram că, pe lângă o scrisoare din partea Israelului, Consiliul de Securitate a primit una din partea Iranului, în care se afirmă că atacul său se încadrează în cadrul Cartei ONU care reglementează dreptul la autoapărare.

„Acesta din urmă avertizează că, dacă Israelul răspunde, Iranul va răspunde într-o manieră mai puternică și mai decisivă”, a declarat Polyanskiy.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, în primul său răspuns public de la atacurile din cursul nopţii, că ţara „va învinge”, transmite Sky News.

„Împreună vom câștiga. Am interceptat. Am blocat. Împreună vom câștiga”, a spus el, după ce țara a interceptat 99% din sutele de drone lansate de Iran peste noapte.

Spațiul aerian israelian a fost redeschis după ce a fost închis din cauza atacului Iranului asupra Israelului, potrivit Sky News. Autoritatea aeroportuară israeliană a declarat că a fost deschis începând cu ora 4.30 GMT. Aceasta a precizat că pasagerii ar trebui să verifice orele de zbor înainte de a călători. O serie de companii aeriene, inclusiv United Airlines și Israel El Al, și-au anulat ieri zborurile către Tel Aviv din cauza restricțiilor din spațiul aerian.

foto: X

Comentarii