Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


ÎPS Teodosie, despre botez: Este o rânduială de două mii de ani. Copilul sănătos trebuie botezat după canoane

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 februarie 2021

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, susține că un copil sănătos trebuie botezat după canoane și a afirmat că „o rânduială de două mii de ani rămâne valabilă”. 

ÎPS Teodosie a fost întrebat vineri, în cadrul unei conferință de presă, despre decizia Sfântului Sinod de a nu schimba ritualul de afundare a bebelușului în timpul botezului.

Cred că le-aţi ascultat în comunicatul Patriarhiei, nu am ce să adaug. Ceea ce spuneam mai înainte că nu se schimbă, aşa a rămas. Eu niciodată nu mă bazez pe păreri personale şi nici nu mă grăbesc să spun. Dacă este o rânduială de două mii de ani, aceea rămâne valabilă”, a declarat ÎPS Teodosie, citat de News.ro.

CITEȘTE ȘI: Biserica Ortodoxă Română nu schimbă cutuma de afundare a bebeluşului la botez: Preoţii, îndemnaţi la mai multă responsabilitate/ Decizia, după ce un copil a intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei

Arhiepiscopul Tomisului a precizat că un copil sănătos trebuie botezat după canoane, dar a explicat că există anumite cazuri în care botezul ar putea fi făcut „de urgență”.

Nu poţi să pui în cristelniţă pe un copil de la incubator şi atunci la incubator sunt acele nevoi specifice, dar copilul sănătos întotdeauna trebuie botezat după canoane ca să respectăm şi învăţătura şi practica liturgică. (…) Poate fi botezat şi la o zi dacă este o necesitate. Există botezul de urgenţă, noi avem specificate în cărţile de cult toate situaţiile urgente sau normale. Urgent înseamnă dacă un copil este gata să moară”, a adăugat arhiepiscopul Tomisului.

În cazul în care un părinte îl roagă să nu afunde copilul în cristelniță, ÎPS Teodosie susține că ignoră această cerință,  pentru a nu se abate de la „rânduiala care are două mii de ani”.

Mai m-au rugat şi am făcut cum a fost rânduiala şi mi-au mulţumit pentru că unii de emoţie vor să roage ceea ce nu este normal să te roage. Noi avem rânduiala noastră care are două mii de ani şi o ţinem mai departe că aceasta este cea mântuietoare. (…) Nu am făcut până acum nicio excepţie. Dacă nu se impune excepţia. Doar dacă merg în spital, acolo fac excepţie, stropesc pe un copil de la incubator care este în pericol să moară, îl pot stropi cu aghiasmă, dacă este incubator, aceea este excepţia”, a afirmat ÎPS Teodosie.

Sursă foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *