Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis și alți nouă șefi de stat cer Comisiei Europene sprijin tehnic pentru dezastrele naturale

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 29 iunie 2023 Etichete: , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, 29 iunie, că va aduce în discuţie necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire şi răspuns ale Uniunii Europene la dezastre, în cadrul reuniunii Consiliului European. Șeful statului a înaintat o scrisoare comună preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene, împreună cu alte nouă state, pentru a primi suport în cazul incendiilor de vegetație, inundațiilor, cutremurelor. 

„Voi aduce în discuţie necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire şi răspuns ale Uniunii Europene la dezastre. Şi voi face acest lucru împreună cu alte nouă state: Bulgaria, Cipru, Croaţia, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Lituania, Slovacia, care s-au alăturat iniţiativei mele privind consolidarea capacităţii Uniunii în acest domeniu”, a precizat președintele Iohannis.

Potrivit unui raport al Ministerului Mediu, în primele șase luni ale anului 2023, cele mai multe incendii de vegetație din România s-au înregistrat înjudețul Gorj – 124, urmat de Sibiu, Caraș-Severin și Mehedinți. Incendiile s-au produs în pădurile administate de Romsilva, iar în ultima lună, nord-vestul țării a fost cumplit de inundații. Guvernul României a alocat bani din fondul de urgență, pentru a-i ajuta pe cei care au suferit pagube în urma acestor dezastre naturale.

Din scrisoarea transmisă Comisiei Europene, reiese că protecția civilă este în prim plan. Președinții celor nouă state semnatare au cerut, printre altele, crearea unui centru unic de gestionare a „crizelor”.

În luna mai ac, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a semnat, în Chile, în prezența președintelui Klaus Iohannis, Declarația de colaborare cu Serviciul Național de Prevenire și Răspuns la Dezastre din Chile.

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW