Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, la Summit-ul Consiliului Europei: România susține înființarea Registrului de daune provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei


Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, 17 mai, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, organizat în Islanda, despre măsurile de securitate pe care toate statele Uniunii Europene trebuie să le ia, în contextul războiului Rusia-Ucraina. Iohannis a precizat că România susține Declarația de la Reykjavik și înființarea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Totodată, șeful statului susține că vor fi puse în aplicare măsurile luate de Consiliul Europei pentru protejarea Mediului, pentru combaterea efectelor produse de schimbările climatice.

Susținem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activității organizației cu privire la mediu.
Cooperarea Consiliului Europei cu partenerul său strategic, Uniunea Europeană, precum și cu celelalte organizații internaționale, este esențială pentru eforturile noastre comune de a răspândi mesajul său în întreaga lume. Consolidarea parteneriatului dintre aceste organizații rămâne de cea mai mare importanță pentru a crea sinergi”, s-a exprimat președintele României, Klaus Iohannis.

Iohannis, despre război și dezinformare

Măsurile împotriva războiului se extind și la nivel diplomatic, de comunicare. Astfel, Iohannis susține că lupta împotriva dezinformării trebuie să facă parte din planul guvernelor UE, pentru ca pacea să revină în Ucraina.

Războiul din Ucraina ne-a aminiti, încă o dată, cât de prețioasă, și în același timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă și că merită să luptăm pentru democrație.
Garantarea securității în sensul său clasic este fundamentul securității noastre. Dar securitatea înseamnă și reziliența societății dată de democrație, de libertățile individuale, de statul de drept, de răspunderea în fața legii, de combaterea dezinformării și de asigurarea aprovizionării cu alimente și energie din surse sigure”, a subliniat Iohannis, la Reykjavik, Islanda, în cadrul celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei.

Anul acesta, evenimentul din Islanda este sub influența războiului Rusia-Ucraina.  Summit-ul Consiliului Europei 2023 are  motto-ul „Uniţi în jurul valorilor noastre / Uniţi pentru Europa”, și este reuniunea pentru garantarea respectării drepturilor, menționează Administrația Prezidențială.

Astăzi, 17 mai,  Consiliul Europei va înființa Registrulul Internaţional al Daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, la care România este  stat fondator.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii