Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, despre nemulțumirile agricultorilor români: Nu putem accepta ca sprijinul pentru Ucraina să se întoarcă împotriva fermierilor români. Ce a cerut Comisiei Europene

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat că a cerut Guvernului să găsească cele mai bune metode pentru sprijinul fermierilor români, astfel încât să nu fie dezavantajați de importurile de cereale din Ucraina. Declarația a fost făcută, joi, 13 aprilie, după vizita de la Școala Internaţională de Competenţe în Energie Regenerabilă de la Constanţa(Renewable Energy School of Skills).

În ultima perioadă, Guvernul s-a confruntat cu proteste masive ale fermierilor, nemulțumiți că nu își mai vând produsele agricole din cauza celor care provin din Ucraina și sunt sub prețul pieței. Mai multe asociații ale producătorilor agricoli au cerut demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea. Șeful statului a explicat că importurile de cereale ucrainene nu vor fi taxate în continuare, însă, a cerut mai mult ajutor pentru fermierii români.

„Eu am fost dintre primii care au atras atenția că este o problemă. Cam în două ore am inițiiat primul ajutor concret : suplimentare a banilor europeni, compensații fermieri. r În ședința de CSAT am discutat această chestiune și am rugat  Guvernul să găsească cele mai bune metode pentru a corecta situația. Noi ajutăm Ucraina și sutem super deschiși. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România. Peste 14 milioane de tone a exportat prin România. O vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe, dar acest ajutor este pentru Ucraina și nu putem să acceptăm ca acesta să se întoarcă împotriva fermierilor români”, a declarat șeful statului, Klaus Iohannis.

Ce a cerut Iohannis Comisiei Europene pentru fermierii români

Oficialul României a precizat că unele date transmise de Ministerul Agriculturii nu reflectă „profund” situația actuală a fermierilor români, iar formula de calcul pe care o folosește Comisia Europeană, pentru plata despăgubirilor, nu este în concordonanță cu nevoile fermierilor din România. Astfel, Iohannis a cerut în mod ferm mai multe fonduri pentru subvențiile și despăgubirile agriculturilor români. Statul nostru a primit suma de 10,05 milioane de euro, o primă tranșă din pachetul pentru spriijinul fermierilor. Comisia Europeană a anunțat că vor fi noi fonduri, începând cu luna mai ac. Polonia, primul stat care a suspendat importurile de cereale din Ucraina a primit cei mai mulți bani din partea Comisiei Europene, suma de 29, 5 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI:  Fermierii au blocat Autostrada A1. Protestează împotriva măsurilor impuse de UE

Sursă foto: Administrația Prezidențială

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW