Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

By Vîrban Robert , in Analize & Investigatii Interviuri Politic Stirile zilei , at 14 mai 2024 Etichete: , ,

România ar putea acorda pentru Ucraina sisteme de rachete Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei Armatei ruse. Aflat săptămâna trecută în SUA, președintele Klaus Iohannis a evocat un asemenea scenariu, însă premierul Marcel Ciolacu și ministrul apărării, Angel Tîlvăr s-au arătat mai degrabă rezervați. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, Iulian Fota, fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a subliniat că România ar trebui să ofere țării vecine cel puțin un sistem Patriot, iar o decizie în acest sens va fi discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. 

În opinia fostului secretar de stat care s-a ocupat și de negocierile cu reprezentanții Ucrainei, este încă neclară modalitatea legislativă prin care România ar putea acorda acest ajutor.

„Tehnic, poate acorda, nu văd problema. Mai degrabă întrebarea ar fi în ce condiții. Poți să închiriezi, poți să donezi, poți să împrumuți… Aici nu știu cum este legislația în România. Dincolo de aspectul politic, este important ce spune legislația despre o astfel de posibilitate. Nu întotdeauna legislația ne lasă să facem ce vrem. Altfel, avem mai multe sisteme. Nu sunt toate operaționalizate, ceea ce înseamnă că cel puțin unul am putea da”, a explicat Iulian Fota.

„O Ucraină capabilă să se apere valorează pentru România mai mult decât 1.000 de sisteme Patriot”

Potrivit lui Iulian Fota, faptul că Ucraina rezistă asaltului Federației Ruse reprezintă în acest moment cea mai eficientă armă pentru România.

„Sunt vitale (n.r. – sistemele Patriot). Ucraina în momentul acesta depinde mai mult ca oricând de ajutorul pe care Occidentul îl poate oferi. Ajutorul trebuie să vină acum. Și așa sunt întârzieri de câteva luni din cauza situației din SUA. Dacă în continuare ajutorul este furnizat cu întârziere, s-ar putea să fie prea târziu pentru Ucraina și în momentul acela poate fi prea târziu și pentru noi. (…) O Ucraină independentă, o Ucraină capabilă să se apere valorează pentru România mai mult decât 1.000 de sisteme Patriot”, a subliniat Fota.

Întrebat despre care ar fi principalele piedici pentru un asemenea demers, fostul secretar de stat a arătat că o astfel de discuție ar trebui făcută doar în eventualitatea unei opoziții în CSAT.

„Cred că este greșit pusă problema. Președintele a spus foarte clar că este dispus să discutăm această chestiune, că trebuie corect să o discutăm în CSAT. Dacă rezultatul ar fi negativ, poate, dar până una alta nu a avut loc discuția”, a menționat Fota.

„Dacă Ucraina pică, pică Moldova”

Dacă România acordă rachete Patriot către Ucraina, decizia va fi însoțită și de anumite măsuri de compensare din partea SUA, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, este convins Iulian Fota. Cu toate acestea, în opinia sa, cel mai important lucru în acest moment pentru România îl reprezintă evitarea unui scenariu catastrofal, în care Ucraina ar pica pradă Federației Ruse, ceea ce ar însemna practic și ocuparea Republicii Moldova.

„Tot timpul deciziile acestea au fost compensate de către americani. Așa am fost și până acum. Tot ajutorul pe care l-am dat în contextul unei discuție continue. În ultimii 2 ani au fost câteva sute de milioane pe care Congresul le-a dat în compensație, nu numai pentru noi, pentru ajutorul oferit Ucrainei. Au fost măsuri de compensare și de la Uniunea Europeană. Dar nu asta este important. Dacă Ucraina pică, pică Moldova. Dacă pică Moldova, vă imaginați-vă în ce situație va fi România. După 2 ani și jumătate încă discutăm nevoia ajutorului pentru Ucraina. Eu asta nu înțeleg. Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”, a subliniat Iulian Fota.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW