Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


INTERVIU Expertul Otilia Nuțu trage un semnal de alarmă privind măsurile Guvernului în domeniul energiei: Ne subminăm securitatea energetică. Va crește dependența de Federația Rusă

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 18 martie 2022

Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern pentru plafonarea tarifelor la energie va bloca exploatările de gaze naturale din Marea Neagră, ceea va duce la creșterea dependenței de importurile din Federația Rusă, a avertizat externul în energie Otilia Nuțu, într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro. 

„Problema cea mare este că, în toată Europa toată lumea încearcă decuplarea de surse de energie rusești, din cauza acestei OUG, noi penalizăm producția. Penalizăm producția de energie electrică și penalizăm producția de gaze. Este foarte probabil ca acest OUG care reglementează prețul gazelor și continuă să supraimpoziteze restul de gaz care nu este reglementat o să amâne și intrarea în funcțiune a zăcământului Black Sea Oil & Gas, de care am fi avut mare nevoie anul acesta. Cu pretextul acestei protecții a consumatorilor, care în realitate nici nu va exista, nu facem decât să ne subminăm securitatea energetică. Va crește dependența de Federația Rusă”, a explicat Otilia Nuțu.

Impactul bugetar – o mare necunoscută

Pe 24 februarie, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre un impact bugetar de 14,5 miliarde lei, însă Otilia Nuțu atrage atenția asupra faptului că proiectul de act normativ nu are un calcul de impact, în condițiile în care prețul gazelor naturale va fi extrem de volatil în acest an.

„În acest an nu știm cum va fi prețul gazelor, știm doar că acesta va fi foarte volatil. (…) În nota de fundamentare a OUG nu este scris impactul bugetar. Dacă vom avea un preț uriaș la gaze, s-ar putea să ajungem la un deficit bugetar enorm. Nu se poate da o astfel de OUG când noi habar n-avem care vor fi efectele macro”, a subliniat expertul în energie.

Unii dintre consumatorii vulnerabili nu vor fi incluși în schemă

O altă mare problemă a Ordonanței, arată Otilia Nuțu, ar fi că unii dintre consumatorii vulnerabili nu vor beneficia de sprijin din partea autorităților.

„Nu ne este clar nici pe cine vrem să protejăm de fapt. Să ne uităm care sunt consumatorii cu adevărat afectați de creșterea prețurilor. S-ar putea să ai un consum mic și să nu fi cel mai sărac. Pot fi oameni săraci care locuiesc în case teribil de ineficiente energetic și atunci are un consum foarte mare. Omul cu cât e mai sărac, cu atât e mai probabil să stea într-o casă proastă”, a mai evidențiat Otilia Nuțu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/interviu-expertul-otilia-nutu-trage-un-semnal-de-alarma-privind-masurile-guvernului-in-domeniul-energiei-ne-subminam-securitatea-energetica-va-creste-dependenta-de-federatia-rusa/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/interviu-expertul-otilia-nutu-trage-un-semnal-de-alarma-privind-masurile-guvernului-in-domeniul-energiei-ne-subminam-securitatea-energetica-va-creste-dependenta-de-federatia-rusa/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com