Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Înțelegere între Clotilde Armand și Romprest. Servicii de salubrizare asigurate la jumătate de preț

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 august 2021

Scandalul dintre primarul Sectorului 1 și firma de salubrizare Romprest s-a încheiat pentru moment, după ce operatorul a acceptat să asigure serviciile de curățenie în sector la jumătatea prețului solicitat la începutul anului 2021, a anunțat edilul Clotilde Armand, joi, 26 august.

Primarul a precizat că Romprest a acceptat miercuri, 25 august, în scris, să asigure serviciile din Sectorul 1 la un tarif de 10-12 milioane de lei pe lună, față de 20 de milioane de lei, cât ceruse inițial.

A fost nevoie de: 10 luni de zile de luptă, șantaje și gunoi pe străzi, linșaje mediatice non-stop la televiziunile unor personaje sinistre, de un Consiliu ostil și ignorant la nevoile cetățenilor care au fost furați ani de zile, de 10 luni să înțeleagă asta”, a adăugat Clotilde Armand, printr-un mesaj pe Facebook.

Edilul susține că banii recuperați vor fi investiți masiv în infrastructură, școli și spitale.

Directorul adjunct al Romprest, în schimb, a precizat că reducerea de preț vine din reducerea de prestații, iar tarifele contestate de primarul Sectorului 1 rămân neschimbate, potrivit SpotMedia.

Astfel, vineri, 27 august, ar urma să fie încheiat un protocol ce trebuie votat în Consiliul Local al Sectorului 1 și în Consiliul de Administrație al Romprest.

Context

Contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest a fost încheiat pe 30 iunie 2008, în timpul mandatului liberalului Andrei Chiliman, pe un termen de 25 de ani. Chiar în ziua parafării înțelegerii, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis anularea licitației, în urma unei contestații depuse de firma Masoti SRL.

În timp, tarifele de salubritate au crescut constant, iar două rapoarte elaborate de Curtea de Conturi și de Ministerul Finanțelor arată că majorarea a fost făcută ilegal, ceea ce ar fi adus un prejudiciu de 243 de milioane de lei la bugetul Primăriei Sectorului 1.

În ultimul an, din cauza neînțelegerilor financiare dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, compania de salubrizare și-a suspendat activitatea în trei rânduri, între 27 noiembrie-25 decembrie 2020, 31 mai-18 iunie 2021 și 27 iunie-prezent, perioade în care deșeurile au rămas pe străzi.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a declarat stare de alertă pe o perioadă de 30 de zile la nivelul Sectorului 1 pe 23 iulie, după ce prefectul Capitalei, Alin Stoica, a aprobat propunerea primarului Clotilde Armand.

Prin intermediul acestei proceduri, Primăria Sectorului 1 a putut să încheie, prin atribuire directă, un nou contract de servicii de colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare a 100 de tone de gunoaie în aria sectorului, în valoare totală de 62.900 de lei, cu firma Brai-Cata SRL.

În cadrul ședinței Consiliului Local Sector 1 din 27 iulie, edilul Clotilde Armand a primit mandat să solicite în instanță rezilierea contractului de salubritate încheiat cu firma Romprest.

Starea de alertă s-a încheiat la începutul săptămânii, iar prefectul Capitalei a decis să nu o mai prelungească cu alte 15 zile, deși Comitetul Local pentru Situații de Urgență ceruse acest lucru.

Sursă foto: Clotilde Armand / FB

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *