Wednesday, December 4, 2024
Jurnalism corect


ÎCCJ sesizează CJUE cu privire la dosarul lui Constantin Niță

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Opinii Stirile zilei , at 21 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pune în discutie o cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cazul dosarului lui Constantin Niță, ca urmare a deciziei CCR privind completurile de 3 judecători.  

Update

Procesul lui Constantin Niță a fost suspendat deoarece ÎCCJ a sesizat CJUE cu următoarele întrebări:

1. „Articolul 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 325 alin. (1) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi articolul 4 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, elaborată în temeiul articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoreşti, Curtea Constituţională a României, care impune trimiterea spre rejudecare a cauzelor de corupţie soluţionate într-o perioadă determinată şi care se află în faza apelului, pentru neconstituirea la nivelul instanţei supreme de completuri de judecată specializate în această materie, deşi recunoaşte specializarea judecătorilor care le-au compus”

2. „Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că se opun constatării de către un organ exterior puterii judecătoreşti a nelegalei compuneri a completurilor de judecată din cadrul unei secţii a instanţei supreme (completuri compuse din judecători în funcţie, care la momentul promovării îndeplineau inclusiv condiţia specializării solicitată pentru a promova la instanţa supremă)?”

3. „Aplicarea prioritară a dreptului Uniunii trebuie interpretată în sensul că permite instanţei naţionale să înlăture aplicarea unei decizii a instanţei de contencios constituţional, pronunţată într-o sesizare vizând un conflict constituţional, obligatorie în dreptul naţional Dispune suspendarea judecării prezentei cauze până la soluţionarea cererii de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Cu recurs în 72 de ore de la pronunţare pe dispoziţia de suspendare a judecăţii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 octombrie 2019. Cu opinie separată în sensul respingerii ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.”

Știrea inițială

Avocatul lui niță spune că nu suntninrrunite cerințele de sesizare a CJUE.

„Infracțiunea dedusă judecății nu are nici o legătură cu vreun act dintre cele enumerate de instanță. Nu avem fraude îndreptate împotriva fondurilor europene. Acum o lună și noi am cerut sesizarea CJUE și s-a spus că nu întrunim conditiile. Nu vedem cum în nici o lună brusc se îndeplinesc cerințele”, a spus avocatul lui Niță, în fața judecătorilor.

Constantin Niță a fost condamnat anul trecut, în iunie, la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este aczuat de trafic de influență. Fostul ministru a contestat în anulale sentința definitivă, iar aceasta a fost admisă la începutul anului acesta.

 

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW