Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Instanța explică de ce a fost respinsă cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea: Nu a dat dovezi de îndreptare, scopul pedepsei nu a fost atins

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 aprilie 2021

Judecătorul care a respins cererea lui Liviu Dragnea, prin care solicita eliberarea condiționată, susține că fostul președinte al PSD nu a dovedit că s-a îndreptat în perioada petrecută după gratii și că scopul pedepsei nu a fost atins, se arată în motivarea obținută de Main News.

Liviu Dragnea a atins fracția corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea fi eliberat condiționat, adică 854 de zile, dintr-un total de 1.280, arată instanța.

Numărul corespunzător de zile executate a fost atins, după ce fostului lider al PSD i-au fost recunoscute drept muncite zilele în care i-a fost îngrădit acest drept, după cum Main News a scris aici.

În consecinţă, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţia corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, acesta executând 2/3 din pedeapsa de 1280 zile închisoare, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită”, se arată în motivarea obținută de Main News.

„Petentul a avut un comportament adecvat”

Instanța arată că Liviu Dragnea a avut un comportament adecvat în perioada pe care a petrecut-o după gratii și nu a generat conflicte cu ceilalți deținuți.

În schimb, a fost sancționat disciplinar o dată pentru interviul acordat în vara anului 2020. În cei doi ani petrecuți la Rahova, Dragnea a fost recompensat de 8 ori.

De altfel, analizând recompensele acordate petentului pentru comportamentul avut pe parcursul executării pedepsei, instanţa reţine faptul că acesta a primit doar 8 recompense, dintre care ultima a fost acordată în data de 19.02.2021, iar penultima în data de 14.05.2020, ceea ce atestă faptul că petentul nu fost interesat în mod constant în dovedirea unui comportament exemplar pe întreaga perioadă executată, deşi reuşise să obţină 3 recompense pe parcursul anului 2019 (în lunile august, octombrie şi decembrie) şi alte 4 recompense în anul 2020 (în lunile ianuarie, februarie, aprilie şi mai)”, arată sursa citată.

Judecătorul care i-a refuzat cererea de eliberare condiționată susține că fostul lider al PSD putea să se implice mai intens în activitățile penitenciarului.

Astfel, deşi petentul a participat la mai multe programe educaţionale în această perioadă, respectiv la 12, aşa cum rezultă din caracterizarea penitenciarului, 7 sunt finalizate fără credite ceea ce presupune o prezenţă mai mică de 75% la acestea”, arată instanța.

„Nu a dat dovezi de îndreptare”

Judecătoria Sectorului 5 mai arată că Liviu Dragnea nu a dat dovezi de îndreptare, iar scopul pedepsei nu ar fi fost atins prin eliberarea condiționată a fostului președinte al Camerei Deputaților.

Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului din pedeapsa, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus”, a motivat judecătorul.

Context

Judecătoria Sector 5 a respins, marți, cererea fostului fostului președinte al PSD Liviu Dragnea prin care solicita eliberarea condiționată. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Conform instanței, Dragnea va putea solicita din nou eliberarea condiționată peste două luni.

Audiat de judecători prin videoconferință, Dragnea a susținut: Îndeplinesc condițiile, am stat destul în penitenciar, nu cred ca sunt un pericol, eventual pot face bine.

Liviu Dragnea execută pedeapsa de 3 ani și 6 luni de închisoare, primită în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *