Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


INS: În anul 2023, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a scăzut cu 5.200

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 martie 2024 Etichete: , , ,

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2023, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost de 39.900, înregistrând o scădere cu 5.200 locuri de muncă vacante față de anul anterior.

”În anul 2023, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost 39.900, în scădere cu 5.200 locuri de muncă vacante faţă de anul anterior. Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,78%, în scădere cu 0,12 puncte procentuale faţă de anul precedent”, arată datele INS.

În anul 2023, cele mai ridicate rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor (1,60%), în administraţia publică (1,45%) și în sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,39%). Industria prelucrătoare a concentrat aproximativ o pătrime din totalul locurilor de muncă vacante (10.000 locuri vacante), având o rată medie anuală de 0,91%.

Sectorul bugetar a deținut 21% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe fiind în administraţia publică (4.000 locuri vacante), sănătate și asistenţă socială (3.100 locuri vacante), și învăţământ (1.300 locuri vacante). În contrast, cele mai reduse rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în industria extractivă (0,29%) și în construcţii şi alte activităţi de servicii (0,33% fiecare).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai scăzute valori în industria extractivă și în tranzacţiile imobiliare (0,1 mii locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte) în anul 2023.

În comparație cu anul precedent, cele mai semnificative scăderi ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în domeniul transportului și depozitării (-0,49 puncte procentuale), administraţiei publice (-0,31 puncte procentuale), și în sectorul sănătății și asistenţei sociale (-0,29 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai notabile scăderi s-au observat în transport și depozitare (-1.300 locuri vacante), în sănătate și asistenţă socială și în industria prelucrătoare (-1.100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

În contrast, creșteri ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în domeniul tranzacțiilor imobiliare (+0,39 puncte procentuale) și în intermedierile financiare și asigurări (+0,35 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, creșteri mai semnificative s-au observat în intermedierile financiare și asigurări și în sectorul hotelurilor și restaurantelor (+0,3 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

În anul 2023, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei medii anuale s-a evidențiat în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (0,98%), funcționari administrativi – grupa majoră 4 (0,85%), respectiv ocupații elementare – grupa majoră 9 (0,84%).

În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai mari valori s-au observat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (11,5 mii locuri vacante), de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5, respectiv în cele de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (5.700 locuri vacante pentru fiecare în parte). La polul opus, cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,41%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,46%, respectiv 1.700 locuri vacante).

Comparativ cu anul 2022, cele mai semnificative scăderi atât ale ratei medii anuale, cât și ale numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au observat în domeniul funcționarilor administrativi – grupa majoră 4 (-0,34 puncte procentuale și -1.000 locuri vacante, respectiv), respectiv în ocupatiile de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (-0,18 puncte procentuale și -1.800 locuri vacante). La polul opus, o creștere ușor mai ridicată a numărului mediu anual al locurilor de muncă a fost în rândul ocupatiilor de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (+0,1 mii locuri de muncă vacante).

În anul 2023, în profil teritorial, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale s-au înregistrat în regiunea București – Ilfov (1,10%), urmată de regiunile Vest (0,94%) și Nord-Vest (0,81%). Angajatorii au prezentat cea mai semnificativă cerere de forță de muncă salariată exprimată prin intermediul numărului mediu anual al locurilor de muncă vacante în regiunea București – Ilfov (13.200 locuri vacante), care a reprezentat aproape o treime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante din întreaga țară. Regiunile Nord-Vest (5.600 locuri vacante), respectiv Vest (4.600 locuri vacante) au însumat peste o pătrime din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante de la nivelul întregii țări.

La polul opus, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, cele mai scăzute valori s-au regăsit în regiunea Sud-Vest Oltenia (0,40%, respectiv 1.600 locuri vacante), urmată de regiunea Sud-Muntenia (0,57%, respectiv 3.200 locuri vacante).

Anul 2023 comparativ cu anul 2022

Comparativ cu anul precedent, cele mai relevante scăderi ale ratei medii anuale s-au înregistrat în regiunea Sud-Est (-0,22 puncte procentuale), respectiv în regiunea București-Ilfov (-0,20 puncte procentuale). În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, scăderi mai importante s-au evidențiat în regiunea București-Ilfov (-2.100 locuri vacante), respectiv în regiunea Sud-Est (-1.200 locuri vacante).

La polul opus, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, singura creștere s-a observat în regiunea Nord-Est (+0,04 puncte procentuale, respectiv +0,3 mii locuri vacante).

foto: pixabay

Comentarii