Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Incidența din București a trecut de pragul de 7,5. Când ar urma să fie aprobate noile restricții

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 octombrie 2021

Rata de incidență din București a ajuns vineri, 1 octombrie, la 7,68 de cazuri, raportate la 1.000 de locuitori, iar autoritățile urmează să se întrunească într-o ședință pentru a aplica noile măsuri de restricție, după ședința de Guvern.

Rata de infectare a trecut de pragul de 6 cazuri/1.000 de locuitori miercuri, dar Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMBSU) nu s-a întrunit încă într-o ședință pentru a aproba măsurile de restricție ce ar trebui aplicate odată cu trecerea acestui prag.

Autoritățile au invocat termenul de 48 de ore prevăzut de lege pentru a convoca ședința, dar și că așteaptă Hotărârea de Guvern ce ar trebui adoptată vineri, care ar urma să reglementeze situația restaurantelor și a școlilor.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat joi, 30 septembrie, Hotărârea 76 prin care se propune, între altele, menținerea școlilor deschise după ce incidența trece pragul de 6 la mie, utilizarea testelor de salivă în școli, dar și menținerea restaurantelor deschise doar dacă personalul este vaccinat.

Restricțiile ce ar urma să intre în vigoare

După ce incidența a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, CMBSU ar fi trebuit să adopte următoarele măsuri, potrivit Hotărârii CNSU de joi.

  • modificarea și completarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.
  • în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise.
  • exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.
  • permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Astfel, după ce incidența a trecut de 7,5 cazuri la mia de locuitori, carantina de noapte și închiderea magazinelor la ora 22 ar urma să se aplice în fiecare zi, nu doar în weekend.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *