Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Incident antisemit la un liceu din R. Moldova: O învățătoare ar fi elogiat nazismul în fața elevilor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova a exprimat o profundă îngrijorare și a informat autoritățile cu privire la rapoartele conform cărora o învățătoare din Chișinău ar fi elogiat nazismul în fața elevilor, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

Portalul Agora.md a scris la 29 octombrie că a primit un mesaj de la o mamă cum că o profesoară de educație pentru societate le-a spus elevilor din clasa a X-a că „Hitler a început un lucru bun, dar nu l-a dus până la capăt – să extermine toți evreii.”

„Facem apel către liderii politici, liderii de opinie publică să evite speculațiile și manipularea pe acest caz, având în vedere războiul din Israel și manifestările în creștere de antisemitism în alte țări”, se spune în declarația Comunității Evreiești.

Un singur elev a exprimat dezacordul, dar profesoara l-a îndemnat să se oprească și să păstreze liniștea. Pe data de 31 octombrie, Ministerul Educației a comunicat că a preluat inițiativa în ceea ce privește „mesajul antisemit” al profesoarei de la „un liceu din Chișinău,” solicitând convocarea Comitetului de Etică al instituției pentru a decide asupra sancțiunilor potrivite și a condamnat „cu fermitate” extremismul. Ministerul nu a dezvăluit numele liceului la care s-a produs acest incident.

În declarația sa, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova subliniază că timp de un deceniu a depus eforturi pentru includerea unui curs de istorie a Holocaustului ca materie obligatorie în programa școlară națională.

„Insistăm asupra unei anchete prompte și corecte asupra acestei infracțiuni și pedepsirea celor vinovați”, se mai spune în declarație.

Din relatările presei și reacția autorităților nu este limpede nici data, nici contextul în care s-ar fi făcut declarația incriminată a profesoarei de liceu.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW