Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Încă o fisură a fost descoperită la gazoductele Nord Stream

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , ,

Paza de coastă a Suediei a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz la conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet, preluat de Reuters.

Uniunea Europeană suspectează că un sabotaj se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns „ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

„Două dintre aceste patru (fisuri – n.red.) se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seara târziu purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Deși niciuna dintre cele două conducte nu era folosită în momentul presupuselor explozii, ele erau pline cu gaz care se revarsă în Marea Baltică de la fisurile de luni.

Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari descoperite pe conducta Nord Stream 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

Săptămâna aceasta, autoritățile daneze au raportat câte o gaură în fiecare dintre cele două secțiuni ale conductei din apele lor.

Context

Amintim că autoritatea maritimă suedeză a anunțat marți, 27 septembrie, că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2, aflat în apropiere, scrie Reuters.

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, a precizat purtătorul de cuvânt. Momentan, nu se știe ce anume a cauzat scurgerile.

Ulterior, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scurgerile de la gazoductele Nord Stream (1 și 2) au fost cauzate de „sabotaj” și a avertizat asupra „celui mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă va fi atacată.

„Am vorbit cu (premierul danez Mette – n.red.) Frederiksen despre acțiunea de sabotaj de la Nordstream”, a declarat von der Leyen pe Twitter, adăugând că este primordial acum să se investigheze incidentele pentru a obține claritate deplină cu privire la „evenimente și la motivul acestora”.

„Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a avertizat ea, citată de Reuters.

Anterior, și alți oficiali europeni au acuzat „acte de sabotaj” privind scurgerile de gaze din Nord Stream.

În replică, Kremlinul a transmis miercuri, 28 septembrie, că afirmațiile potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele unui posibil atac asupra gazoductelor Nord Stream „sunt stupide”, adăugând că Moscova a văzut o creștere bruscă a profiturilor companiilor americane care furnizează gaz în Europa, scrie Reuters.

Foto: fluter.de

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW