Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Înalt oficial american: România și statele din flancul estic, noua coloană vertebrală a NATO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 mai 2023 Etichete: , , ,

Pe vremuri la Paris și Berlin, centrul de greutate al NATO se deplasează către est și se întinde acum de la Helsinki până la Marea Neagră, afirmă Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, într-o analiză publicată de Foreing Policy.

„Națiunile est-europene — și anume, Polonia, România, Finlanda și statele baltice — înțeleg mai bine decât vecinii lor occidentali amenințarea pe care o reprezintă Federația Rusă și imperativul rezolvării colective în fața sa”, arată oficialul american.

În același timp, Mike Rogers laudă eforturile Poloniei de a răspunde amenințării venite din partea Federației Ruse.

„De exemplu, poate că nicio țară europeană nu s-a angajat și a sacrificat mai mult pentru a face față provocării impuse de Rusia decât Polonia – o națiune de doar 37 de milioane, aproape jumătate din populația aliatului său, Germania. În ciuda dimensiunii relative a Poloniei, există planuri de a dubla mai mult decât dimensiunea armatei poloneze, aducând-o la 300.000 de soldați, ceea ce o va face, de departe, cea mai mare din Europa. Deși cifrele nu reprezintă totul, Polonia și țările baltice se numără printre doar câteva state NATO care și-au îndeplinit în mod constant angajamentul luat în 2006 de toți membrii alianței de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare și de a investi 20% din bugetele lor de apărare în echipamente majore pentru a asigura pregătirea militară a NATO”, afirmă președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Oficialul american a ținut să își exprime poziția referitoare la necesitatea consolidării flancului estic al NATO, lucru solicitat insistent de România în ultimii ani, dar și privind modernizarea sistemelor Aegis Ashore, staționate în Polonia și România, la Deveselu.

„Din poziția mea în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților am lucrat pentru a accelera eforturile aliatului nostru ferm de a întări flancul estic al NATO, inclusiv făcând presiuni asupra administrației Biden să accelereze transferul tancurilor M1A2 Abrams, pe care Polonia le-a cerut pentru a ajuta la descurajare. Coproducția industrială SUA-Polonia pentru rachete antitanc și alte sisteme precum HIMARS ar trebui, de asemenea, stimulată și accelerată acolo unde este posibil. Această coproducție va contribui la atenuarea problemelor actuale ale lanțului de aprovizionare și a deficitelor de forță de muncă și va contribui la completarea mai rapidă a stocurilor europene de muniții. Există de asemenea o inițiativă, pe care o susțin pe deplin, de a moderniza sistemele noastre Aegis Ashore din Polonia și România, pentru a permite interceptarea rachetelor rusești de croazieră, balistice și hipersonice care amenință NATO”, a subliniat Mike Rogers.

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW