Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Imaginea valului 4 al pandemiei: Secții ATI pline în țara care se află pe penultimul loc în Europa la vaccinare

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2021

Valul 4 al pandemiei de coronavirus a început să pună presiune pe sistemul medical, în timp ce România se află pe penultimul loc în Europa la procentul de persoane vaccinate împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Uniunea Europeană a reușit să vaccineze în total 72% dintre populația adultă, dar rata de imunizare în România este de 34%, dezvăluind o încredere scăzută în autorități, o infrastructură precară în mediul rural, un nivel de educație scăzut în ceea ce privește vaccinarea și un succes al campaniilor de dezinformare.

Guvernul, care a relaxat restricțiile în ciuda ritmului slab al campaniei de vaccinare, și-a ratat ținta de a ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii septembrie. În acest moment, puțin peste 5 milioane de persoane sunt imunizate.

În jur de 40% din procentul angajaților din domeniul sanitar și al educației nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar autoritățile evită să implementeze vaccinarea obligatorie.

Morga Spitalului „Marius Nasta”, la capacitate maximă

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, a precizat că morga spitalului pe care îl conduce a ajuns la capacitate maximă, iar conducerea institutului caută să închirieze frigidere mortuare.

În plus, institutul încearcă să deschidă o unitate mobilă ATI, dar se confruntă cu o lipsă de personal medical.

În acest moment am probleme grave în deschiderea acestor paturi pentru că nu putem să lucrăm fără personal”, a spus Beatrice Mahler.

Anita Timofte, asistenta șefă a Secției ATI, susține că deficitul de lucrători sanitari este înfricoșător.

Nu cred că vor exista suficiente locuri pentru numărul de persoane bolnave care urmează să vină”, a spus Ana Timofte, asistenta șefă a Secției ATI.

Miercuri, 23 septembrie, la nivel național mai erau 145 de paturi ATI libere, dintre care 21 rezervate celor care nu suferă de afecțiuni grave. În Capitală mai erau 3 locuri libere în Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

Răspunsul autorităților

Guvernul a reintrodus miercuri, 23 septembrie, carantina de noapte pentru localitățile în care rata de incidență este mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, dar nu trece de 7,5 cazuri la mia de locuitori. În paralel, școlile încep să se mute în online, din cauza creșterii ratei de infectare.

Pe lângă efortul de a crea noi locuri la ATI și de a găsi personal medical, autoritățile plănuiesc să trimită unități mobile de vaccinare în școli și au introdus loteria vaccinării.

Este esențial să putem să oferim asistență medicală specializată celor care au nevoie, dar suntem limitați de resursa umană”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *