Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


IGSU: 6.014 persoane evacuate din 28 de localități, majoritatea în Galați / Intervenții în 116 localități din 29 de județe, afectate de vremea severă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2024 Etichete: , , ,

IGSU a anunțat luni dimineață că peste 6.000 de persoane din 28 de localități au fost evacuate preventiv, în special din județul Galați, din cauza condițiilor meteorologice severe. Intervențiile au fost necesare în 116 localități din 29 de județe, ca urmare a inundațiilor și vântului puternic, care au provocat daune considerabile. 14 mașini și două clădiri au fost avariate de copacii doborâți de furtuni. În județul Covasna, echipajele de intervenție au reușit să salveze 11 persoane, dintre care 8 adulți și 3 copii, rămase blocate pe un drum forestier.

”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localităţi din 29 judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Bărila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Iilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, vrancea şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curţi, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 12 străzi, cât şi pentru degajarea a 79 copaci şi 5 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi 2 imobile”, transmite IGSU.

Traficul maritim și fluvial a fost suspendat complet, iar toate operațiunile în porturile din județul Constanța, precum și la Bara Sulina, în județul Tulcea, au fost oprite din cauza vremii nefavorabile.

În total, 6.014 persoane au fost relocate din localități din județele Galați, Vaslui, Brașov și Argeș. Cei mai mulți evacuați provin din Galați, cu un număr de 5.937 de persoane, în timp ce alte 60 de persoane au fost evacuate în Vaslui, 6 în Brașov (Budila) și 11 în Argeș (Lerești). Cu toate acestea, 684 de persoane au refuzat să părăsească locuințele.

”La acest moment, situaţia la nivel naţional este sub control şi nu sunt raportate situaţii deosebite. Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare şi în cursul zilei de azi”, precizează IGSU, care face mai multe recomandări.

IGSU a menționat că, deși situația este în prezent sub control, avertizările meteorologice rămân valabile. Autoritățile recomandă cetățenilor să evite traversarea râurilor în cazul creșterii debitului și să stea departe de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele afectate sunt sfătuiți să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea rigolelor și șanțurilor pentru a preveni acumularea de apă.

”În cazul vântului puternic, evitaţi trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate. Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum”, recomandă IGSU.

foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW