Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


„Haideți să lămurim povestea de la Colectiv cu avem de toate”. Cum explică Cătălin Cîrstoiu faptul că tinerii arși au fost transferați prea târziu în străinătate 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 martie 2024

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, a declarat miercuri că nu s-a opus transferului în străinătate pentru tinerii răniți în incendiul de la Colectiv. 

Manager al Spitalului Universitar din București în anul 2015, la momentul producerii tragediei din clubul Colectiv, Cătălin Cîstoiu a fost aspru criticat de mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și de rudele victime.

Narcis Hogea: „Mi-a spus în decembrie 2015 că nu putea să fie el primul care să recunoască că România avea o mare problemă în tratarea marilor arși”

Concret, el a fost acuzat de Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea (19 ani) că a blocat transferul tânărului la spitalul AKH Viena. În cele din urmă, Alexandru avea să fie transferat, însă a fost prea târziu.

„Da tati, este vorba de fostul manager de la SUUB (n.r. – Cătălin Cîrstoiu) din perioada Colectiv, unul din cei ce te-au condamnat la moarte. Este cel ce nu a vrut să semneze Raportul medical nici în 5 nici în 6 noiembrie 2015, pentru a putea ajunge în timp util la AKH Viena. Este cel care mi-a spus în decembrie 2015, când mi-a dat dosarul medical al tău, că nu putea să fie el primul care să recunoască că România avea o mare problemă în tratarea marilor arși”, a scris Narcis Hogea, îndurerat, în martie 2020, la momentul revenirii lui Cîrstoiu la conducerea Spitalului Universitar din București.

Cîrstoiu dă vina pe Bănicioiu

Acum, Cîrstoiu se apără și spune că el ar fi fost de acord cu transferul pacienților în străinătate, însă decizia îi aparținea ministrului sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu.

„În acel moment am pus în contrabalans poziția mea la Spitalul Universitar cu soluția pe care altcineva trebuia să o găsească pentru transferul acelor tineri în străinătate. Lucrurile acestea sunt știute. Adică, mai concret, am fost cel care a susținut vehement o mutare în exterior prin activarea mecanismelor de cooperare europeană. Decizia însă nu era a mea”, a declarat Cîrstoiu, într-un scurt interviu acordat pentru HotNews.ro.

În plus, Cîrstoiu a ținut să lămurească acuzațiile potrivit cărora ar fi supraestimat capacitatea de tratare.

„Haideți să lămurim povestea cu ‘avem de toate’. În momentul acela, spitalul avea ce era necesar pentru a asigura tratamentul cazurilor în urgență, pentru câteva zile. Dar la pacienții aceștia problemele sunt mult mai mari pe termen mediu”, a precizat Cîtstoiu.

Comentarii