Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Guverul nu are bani pentru majorarea pensiilor. Adrian Negrescu, analist economic: „Nu avem niște surse sigure de finanțare”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a susținut luni, la Palatul Victoria, o ședință împreună cu ministrul muncii și ministrul de finanțe, unde s-a discutat despre majorarea pensiilor și stadiul implementării investițiilor publice.

Marcel Ciolacu a declarat că, după o analiză a stadiului implementării investițiilor publice, desfășurată în cadrul unei ședințe de lucru la Palatul Victoria luni, alături de miniștrii responsabili de cele mai mari proiecte, Guvernul va continua să mențină un ritm alert al investițiilor. Acest lucru este necesar pentru a finaliza cât mai rapid proiectele importante pentru cetățeni.

Această ședință a avut loc în contextul unui avertisment transmis săptămâna trecută de către Ministerul de Finanțe. Un memorandum emis de acest minister a evidențiat că, din cauza cheltuielilor excesive, Executivul riscă să nu mai dispună de fonduri pentru a onora promisiunile de majorare a salariilor pentru profesori și medici, precum și pentru plata salariilor magistraților.

Conform documentului, în primele trei luni ale anului, unele ministere, precum Ministerul Justiției, au utilizat peste 30% din bugetul anual alocat. Aceasta indică o depășire de cel puțin șase procente a sumelor alocate până în prezent. Situația este similară și în cazul bugetului Asigurărilor de Sănătate, unde există o depășire constantă a sumelor alocate în fiecare lună. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul de Finanțe, Casa Națională de Asigurări de Sănătate solicită în mod constant fonduri suplimentare pentru acoperirea costurilor medicale.

În domeniul Educației, deși este planificată o majorare a salariilor cu 7% în luna iunie, conform memorandumului citat, lipsesc fondurile necesare pentru această creștere. Ministerul Finanțelor atrage, de asemenea, atenția cu privire la cheltuielile Fondului Asigurărilor Sociale, de unde, în luna septembrie, este programată a doua etapă de majorare a pensiilor.

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat despre majorarea pensiilor, care urmează să fie virate de la 1 septembrie. La solicitarea Main News, Negrescu a oferit mai multe detalii privind bugetul alocat majorării pensiilor și opțiunile pe care le are acum Marcel Ciolacu.

„Creștere pensiilor de la 1 septembrie înseamnă vreo 10 miliarde de lei în plus la bugetul de pensii, bani pe care Guvernul, în momentul de față, nu îi are. Sunt bani care trebuie găsiți din alte surse. Se speră că dintr-o colectare mai bună a ANAF-ului. Dar, până una alta, nu avem niște surse sigure de finanțare. Practic, această majorare a pensiilor rămâne în aer, din punct de vedere financiar. Din punct de vedere politic și administrativ, decizia este luată. Rămâne de văzut dacă va fi pusă în practică.”, spune Adrian Negrescu.

Întrebat ce soluții are Marcel Ciolacu în această situație, analistul economic a precizat că există, oricând, varianta împrumutului.

„Marcel Ciolacu se poate împrumuta, bineînțeles, împreună cu ministrul finanțelor, din piețele de capital. Va asigura până la urmă necesarul pentru majorarea pensiilor. Nu se pune problema ca pensiile să nu crească, acolo unde există o indexare în funcție de noile criterii prevăzute de legea pensiilor. Dar, atenție, pensiile nu vor crește pentru toată lumea de la 1 septembrie. Acest lucru este unul cert. Urmarea recalculării pensiilor cred că va fi undeva la nivel de 40% din pensii vor crește. Rămâne de văzut cum vor arăta calculele Ministerului Muncii. Realitatea e că pensiile vor crește indiferent dacă ne împrumutăm sau găsim alte surse de finanțare, pentru că este un an electoral, bineînțeles.”, a mai spus Negrescu.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW