Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul renunță la controversată măsură de plafonare a prețurilor la produsele românești

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 iulie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, înainte de ședința de Guvern, că va renunța la plafonarea plafonarea adaosurilor pentru toate produsele românești, pregătită în ultimele lui de Ministerul Agriculturii. 

„Scăderea, pentru a patra lună consecutiv, a inflației, care a ajuns în iunie la 4.9% este confirmarea că acest Guvern este pe traseul corect pentru a-i proteja pe români de scumpiri. Sunt convins că prețurile vor scădea în continuare. Măsurile de plafonare a prețurilor la energie și gaze, respectiv la adaosurile comerciale la alimentele de bază vor continua să producă efectele dorite. Și anunț public și că nu renunțăm nici la plafonarea adaosurilor pentru toate produsele românești!”, a transmis Marcel Ciolacu.

Profitând de contextul inflaționist la nivel european, guvernul PSD-PNL a plusat cu plafonarea prețurilor la lemnele de foc, care însă în realitate nu fost respectată de către comercianți. În aceeași linie, executivul a decis anul trecut plafonarea pe lanț a adaosului comercial pentru mai multe alimente așa-zise de bază. Aceasta din urmă a tot fost modificată și prelungită

În ultimele luni, ministrul agriculturii și-a exprimat dorința de a implementa plafonarea prețurilor la toate produsele românești. În plus, el amenința că va include într-un proiect de act normativ sancțiuni pentru companiile care retrag de la raft un produs românesc cu preț mai mic decât cel al produsului importat achiziționat ulterior de către retailer.

Propunerea a fost criticată dur de specialiști

Măsura ar fi reprezentat un adevărat atentat asupra pieței libere, iar în plus, nici nu ar fi dus la ieftiniri, a avertizat economistul Cristian Păun, într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro în urmă cu două luni.

Dacă astăzi produsul este 10 lei și adaosul este plafonat la 10%, eu, comerciant fiind, îl pot vinde cu 11 lei, dar dacă între timp prețul cu care îmi intră produsul în magazin a crescut la 20 de lei, singurul lucru pe care îl am este adaosul plafonat la 10%. Astfel, voi pune 10% la 20 de lei și îl voi putea vinde cu maxim 22 de lei la raft. Plafonarea adaosului nu a produs niciun efect asupra creșterii prețurilor de la 11 lei la raft la 22 de lei la raft ca urmare a creșterii costurilor de producție”, a explicat Cristian Păun la vremea respectivă.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW